Hírek

2013.11.18. 17:15

Az alvás = üzemzavar

Dunaújváros - A hétfői írás végére ott tettünk három pontot, hogy a naptár az Éjszakai átszálló üzemigazgatósága vagy ha így jobban tetszik: a művész és a kurátor kezére játszott.

Fehérvári Tamás

Hogy miért?

Mert bár a Dunaújvárosi Hírlap (pontosabban A Hírlap), mint forrás csak ´93-ban jelent meg napi rendszerességgel, így a november 24-i az időutazás célállomása és a 25-i szám is a rendelkezésünkre áll , az, hogy a megelőző évtizedekben csak heti két alkalommal került a lap az újságostandokra, nem okozott akkora problémát, mint előzetesen gondoltuk. 1963. november 21-én és 1973. november 22-én ugyan nem, de az ezeket követő napokon viszont megjelent a Dunaújvárosi Hírlap, így pontosan ismerjük azokat a legfrissebb régi híreket, amelyek kijelölik az Idővagon sínjeit. 1983 nehezebb eset lenne, de Füredi Tamást és Reiner Gyulát, az évtized vagonírozóit elég nehéz kétségbe ejteni. Különösen úgy, hogy utóbbi ekkor már 7, előbbi pedig 5 éves volt. Van tehát mire alapozniuk. Ahogy a kilencvenes éveket prezentáló divattervezőnek, Várnai Ágnesnek is, aki ´93-ban már a 3. életévében járt.

A fiatal(abb) generációból Horváth Tibor, Kásás Maszat, valamint a Martinkó Márk Vachter János Traub Dániel trió is a kiállítók között található. Ez így is egészen kiváló, kurátorokat gyönyörködtető névsor (különösen, ha tudják, ki az a Kásás Maszat), ha pedig hozzávesszük a Móder Rezső, Páhi Péter, Várnai Gyula hármast, már-már koncepció nélkül is garantált az a bizonyos frenetikus tárlat. Esetünkben persze inkább kiállítás-sorozat, hiszen a fent nevezett alkotók nem mind együtt, nem ugyanazon a napon mutatják be várostörténeti kutatásaik és vízióik eredményét. (Hogy ki kivel és mikor, azt az Éjszakai átszálló hivatalos honlapjáról, a www.atszallo.hu-ról lehet megtudni.)

A kurátor tehát az Éjszakai átszállók idején nyugodtan alhat, hiszen minden egészen másként működik, mint egy szokványos kiállítás esetében akár a koncepció kidolgozására, akár az előkészítésre, akár a lebonyolításra gondolunk. Pontosabban nyugodtan alhatna, ha nem éjszakázna részint, mert próbálja feldolgozni és megtalálni a nap eseményeinek helyiértékét, részben azért, mert már a következő napi menetrenden tűnődik, és legfőképpen azért, mert magával sodorja az Éjszakai átszálló tömegközlekedése.

Idén a Besorolás alatt kezd, csütörtökön Frenk és Dj Mesterházy érkezik, másnap Kirúg Hümér, Dalai Dávid, valamint a csodálatos Kília és Malwyn, szombaton Miki keveR, végül Töki. Hogyha ilyen társaságban a kurátor illetve az állomásfőnök alszik, az az üzemzavar egyértelmű jele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!