Hírek

2016.01.12. 18:37

A labdarúgás Adony történetének jelentős része

Adony - Egészen hihetetlen munkát, egy majdnem száz évet feldolgozó és dokumentáló kötetet és a szerzőjét láttuk!

Pekarek János

Ötszáznegyven oldalas, keménytáblás, A/4 formátumú, közel háromkilós könyv jelent meg a minap Adony futballsportjáról, az 1920-tól 2014-ig tartó évek témához tartozó történéseit feldolgozva. Elképesztő alapossággal.

A címe: Adony labdarúgó csapatairól.

Az adonyiak, akik ismerik a szerzőt, Kard Jánost, nem csodálkoznak az alaposságon. A most nyolcvanadik életévében járó Kard úr (közismert becenevén: a kis Jaszka) maga is része volt ennek a helyi futball-történelemnek Adonyban. 1951-től rúgta ott a bőrt, rendszerint csatárként, igen eredményesen. Játszott aztán másutt is, például Sinatelepen, de aztán visszatért szülővárosába, Adonyba, ahol végül 1968-ban fejezte be aktív sportpályafutását.

Ami mellett persze mindvégig dolgozott, tanult szakmájában, esztergályosként, még a dunaújvárosi vasműben is, vagy a helyi kavicsbányánál, majd volt karbantartó az adonyi ruhaipari szövetkezetnél, hiszen a családot is el kellett tartani.

Márpedig az egy szép család! Kard Jánosnak és feleségének három gyermeke született, kilenc unoka van, valamint négy dédunoka. Mind szép és jó ember.

Kard János, "Jaszka", kezében a minden szempontból súlyos alkotással, az adonyi focikönyvvel. Fotó: Ady Géza

Amikor az egykori csatár befejezte focikarrierjét, éppen az ificsapat játékos-edzője volt (játszott a felnőtteknél, edzette az ifiket), majd a sportkör szakosztályvezetőjévé választották.

1986-tól 2003-ig töltötte be ezt a tisztet...

Azután sem lazított: a sportkör (az Adonyi Városi Sportkör) elnökeként dolgozott tovább, 2008-ig. Azóta a változatosság kedvéért ismét szakosztályvezetőként segíti csapatát.

Amit valóban csapatként fogott fel! Vagyis nem csak felkészítette fizikailag, taktikailag, szellemileg és lelkileg, hanem igyekezett egységes, jó szellemű közösségként is összekovácsolni őket.

Az adonyi sportkör 1920-ban alakult, Adonyi MOVE néven. Azóta mindig volt futball-pályájuk: a mostani, a kastélyparkban lévő, aminek korlátját, kispadjait, labdafogó hálóját, hangosítását nagyon nagyrészt Kard Jánosnak köszönhetik a helyiek, már a negyedik a sorban.

Az első (benne van a könyvben!) "a kertek alatt, a dzsindzsában" volt, ahol később szeméttelep is lett. A második a mai benzinkúttól északra terült el. A harmadik a magtár szomszédságában helyezkedett el: oda házakat építettek. 1947-től van a focipálya a kastélykertben, és 1956-ban épült fel mellette a szertár.

Kardéknál a foci: családi ügy. Nem csak azért, mert az egyik unoka, Auer Gábor is kiváló játékosa volt a csapatnak (ma az adonyi iskola csapatának szeretett testnevelő tanára), hanem azért is, mert a jelentős és minden szempontból súlyos alkotás: "A" focikönyv Kard úr lányai, Auer Lászlóné és Sinszkiné Kard Gabriella segítségével készült el. Hihetetlen munka!

2015 tavaszán kezdődött, és az év november 20-án adták le a százhalombattai EFO Nyomdába, a helyi önkormányzat és sokak támogatásával. A bemutató a szerző születésnapján volt...

SZERINTEM

Manapság a futball talán nem ugyanaz, mint amikor beszélgetőtársunk, Kard János elkezdte ezt a sportot. Azt a sportot, amit még a mai napig, nyolcvanévesen sem hagyott abba.

Az a történet pedig, amit a helyi sportkör megalakulásától, 1920-től kezdve rendkívüli alapossággal, szívós könyvtári kutatásokkal és adatgyűjtéssel feldolgozott, kétségtelenül a kisváros történetének jelentős részét teszi ki.

Olyan emberek szerepelnek benne, akik így vagy úgy, de mindenképpen fontos szerepet játszottak Adony életében, a Zichy gróftól a jobbszélsőig.

Köszönet érte.

Tanulságos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!