Hírek

2015.11.02. 17:23

A lakosság is segítse a rendőrség munkáját, így lehetnek még hatékonyabbak

Dunaújváros – Sűrűbb járőrözés, civil portyaszolgálat a családi házas övezetekben, jármű és csomagátvizsgálás – mindez része annak a bűnmegelőzési akciónak, amit a helyi rendőrkapitányság indított.

Gallai Péter

A betörések és az egyéb bűncselekmények megelőzése, az átutazó bűnelkövetők elriasztása érdekében kezdett ellenőrzésbe a helyi rendőrkapitányság. Különösen, hogy a téli időszakban korábban sötétedik, kevesebben járnak esténként az utcákon, a kiskertes, nyaralóházas övezetek is kihaltak már ilyenkor.

Mint Osváth Péter c. alezredes, a bűnmegelőzési alosztály vezetője kiemelte: – Az akció nem válaszcsapás, hanem megelőzés, látható és a lakosság számára „láthatatlan" formában is jelen vagyunk Dunaújvárosban, a bevezető utaknál, a családi házas övezetekben, de arra is reagálunk, ha valahol nem működik a közvilágítás. A munkának egyébként már van is kézzelfogható eredménye, hiszen egy, a kaposvári kapitányság által körözött autót fogtunk el.

Az alezredes nagyon fontosnak tartotta kiemelni, hogy a közbiztonság nagymértékben közös ügy, a lakosságnak is tenni kell érte:

– A jó és még hatékonyabb rendőrséghez kellenek egymásra odafigyelő, minket segítő állampolgárok is. Sajnos manapság jellemző a közönyösség, de sok bűncselekmény megelőzhető lenne némi odafigyeléssel. Ha gyanús emberrel találkozik valaki egy lépcsőházban, igenis kérdezze meg mi járatban van, kit keres. Nem lehet elégszer elmondani, hogy minden hatóság, vagy szolgáltató képviselője arcképes igazolvánnyal rendelkezik, aki bizonytalan, kérje el azt, a rendőr is köteles magát igazolni, s nyugodtan szóljon a szomszédnak aki mondjuk egyedül él. Folyamatosan találkozni lehet a trükkös tolvajokkal is, akik főleg a hiszékeny, idős emberekre utaznak.

Osváth Péter azt a körözött autót mutatja a kapitányság udvarán, amelyet a múlt héten fogtak el. Fotó: Ady Géza

Osváth Péter szerint számukra nagy segítség az információáramlás is, de nehezen tudnak fellépni például a házalók ellen, ha mindenki tud róluk, csak ők nem. – Legyenek kellő bizalommal felénk!

Az alosztályvezető arról is beszélt, hogy a szezon végeztével kiürülnek a hétvégi házak, nyaralók, amelyeket ezt tudva előszeretettel látogatnak meg a bűnözők is. Már azzal sokat tudunk tenni, ha nem látható helyen hagyjuk az értékeket, de a legjobb az, ha télire lehetőség szerint elhozzuk a nagyobb vagyontárgyakat. Sok esetben csak tavasszal veszik észre a betörést, s hónapokkal később jóval kisebb az esély a tettesek elfogására. Az alezredes egy jótanáccsal is szolgált, jelesül az értékleltár készítésre.

– Műszaki cikkek, kerti gépek esetén az adatok mellett rögzítsük a gyári számot, mert sokkal könnyebb beazonosítani mondjuk egy lapostévét ezeknek birtokában, mint ha azt mondja a gazdája: volt egy fekete nagyképernyős tévém... Ékszerek, festmények esetében fényképet is készítsenek, szintén óriási segítség. Minderre csak egyszer kell időt fordítani, higgyék el, megéri!

SZERINTEM

Mikor lépjek akcióba? Hol a határ? A nyáron történt, a helyi bulinegyed egyik egysége előtt, egy örjöngő fiatalember – bocsánat, inkább vadállat – rugdosta a földön fekvő barátnőjét. Sokak látták, mégis percek teltek el, mire valaki az eset felé irányította a környéken dolgozó járőrautót. Nem véletlenük, vadállatunk mögöttünk még jó pár kollégája ácsorgott. E sorok írója is inkább a telefonját kezdte el markolászni a gyorsabb és egyszerűbb konkrét segítség helyett. Kérdés, mi lett volna, ha nem éppen arra kanyarodik a járőr...

Szabó Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!