Hírek

2014.07.11. 18:15

Az a biztos, ami már a magtárakban van

Dunaújváros - Tovább várat magára a búza aratása az esőzések miatt. Más gondok is jelentkeznek a földeken.

Pekarek János

Ezekben a napokban a mezőgazdászok a természettel elszakíthatatlan kötelékben élő és dolgozó emberek legfőbb erényét gyakorolják: a türelmet...

Ahogyan azt Márkli Jánostól, állandó mezőgazdasági szakértőnktől, a Pentele Zrt. vezetőjétől hallottuk, szó sem lehet arról, hogy megkezdjék a legfőbb betakarítási munkát, a búza aratását.

Szüksége is van a türelemre minden egyes mezőgazdaságban dolgozó embernek, hiszen eredetileg e hét szerdájára, majd péntekjére, azaz tegnapra tervezték a búza aratását. Abban az esetben természetesen, ha kedvez számukra az időjárás.

Nem kedvez.

Eddig a repcét (képünkön) és az árpát aratták le a környéken (Fotó: Archiv)

Még gyalog is bajos rámenni a táblákra, nem, hogy géppel. Arról nem is beszélve, hogy a búza nedvességtartalma is messze van már a hét elején beállt, kedvező 14 százaléktól. Márpedig meg kellene várni nem csak a föld megszikkadását, hanem a búza nedvességtartalmának csökkenését is.

Ami most 19,5 százalék körül jár, és a csütörtöki napsütés hatására is csak 17 százalékra csökkent, majd újra megemelkedett az újabb esőtől. A többit könnyen kiszámíthatják a magunkfajta drukkerek is...

Ha ez még nem lenne elég, akkor számítani kell arra is, hogy a gombabetegségekre szerfölött érzékeny napraforgó még érzékenyebbé teszi a sok eső, akkor nem csodálkozhatunk a mezőgazdászok türelmetlenségén. Előfordulhat ezekután, hogy az eső elálltával és a gépek megindulásával nem az aratás lesz a legelső dolguk, hanem a napraforgó permetezése. Vagy mégsem? Nehéz kérdés...

Egyedül a kukoricának tesz jót az eső, mivel azt épp a termékenységi időszak közepén kapta el az eső, és így a bibék később fognak záródni, szaporább lehet a növény. A búza minősége viszont egyértelműen romlani fog, a széltől meg is dőlt a gabona, amitől még nehezebb aratni, még több a veszteség.

Márkli János azt mondja: az a biztos, ami már a magtárakban van. Csakhogy eddig elég kevés került azokba a magtárakba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!