Hírek

2013.06.19. 14:02

A legfontosabb hír: Kulcson nem csúszott meg a magaspart

Kulcs-Rácalmás - A megszokottnál magasabb, de az áradásnál méterekkel alacsonyabb vízállás mellett a várostól északra is zajlik a helyreállítás. Az ár utáni szúnyogirtás június 19-25. között lesz.

Pekarek János

Eddig ért a víz az áradás tetőpontján a kulcsi hajóállomás udvarában, mutatja a helyreállításon is Bacsa Ferenc kőműves szerdán délben. Rácalmáson a földeken pangó vizek levezetésével kezdték a munkát: Finta János vállalkozó a markolóban

Még mindig magasan áll a Duna vize  a megszokotthoz képest. De az adonyi vízmércénél reggel hét órától délután kettőig   például kilenc centit apadt a folyam, a  dunaújvárosinál éppen tizet, s most 407, illetve 397 centiméteren áll. 

Most vessük össze ezt a rekord vízállással, ami mindkét mércénél messze hét méteren felül volt... 

Ennek nyomát mutatta nekünk a kulcsi hajóállomásnál Bacsa Ferenc kőműves: mégpedig a szabadtéri kemence téglakéményén. Bizony, jóval  fej fölötti vízállás volt ott alig egy hete! 

Ehhez képest Bacsa úr és kollégái már nem csak az ár okozta javításokon dolgoztak a tegnap déli rekkenő hőségben, hanem némi fejlesztésen is: kövezték a járdát, építették a mosdóhelyiségeket. 

Maga a hajóállomás épülete megúszta az áradást: oda nem tört be a víz. Mint több, korábbi  képünkön is láthatták: egy méternyi magas homokzsáktorlasznak köszönhetően. 

Az udvar viszont megszenvedte az árvizet: ott ki is kellett cserélni a gyalogutakat borító murvát, főként pedig a játszótér homokját. Különben nem adta volna ki a nyitási engedélyt az egészségügyi hatóság, mondta Szalkai Andrea, a büfé dolgozója. De megkapták a szükséges igazolást, úgyhogy lassan visszaáll az élet a rendes kerékvágásba itt  is. 

Kulcson egyébként a katasztrófavédelem napi jelentése szerint szerdán még nyolc nyaraló körül volt víz (de nem bennük!), visszahúzódott az ár a  Hajós utcáról, és a község árvíz érintett területén megkezdődött a fertőtlenítés, rendrakás, javítás. 

Kiss Csaba kulcsi polgármester megválaszolta a helybelieknek legfontosabb kérdést is: - Folyamatosan, többféle módszerrel  figyelik a szakemberek a löszfalakat, eddig nem történt partcsúszás, nincsen semmi ok az aggodalomra!  jegyezte meg a polgármester.
Aggodalomra a szomszédos Rácalmáson sincs ok  munka viszont itt is van bőven.

Schrick István polgármester szerint a legtöbb munka a kisváros vízisporttelepénél van: a fertőtlenítés és az újrafestés, a környezet rendberakása még napokig eltart. Mindenesetre az áradás miatt korábban elzárt, leginkább veszélyeztetett utcákat, az Esze Tamás közt és a Fürdő közt is megnyitották, a Jankovich-kúria alatt. 

Ottjártunkkor javában dolgoztak a munkások a szántóföldeken, dűlőkön rekedt, pangó vizek visszavezetésén a Dunába. Több hektáron maradt kint  az áradás vize, a termés is vízben áll több helyütt. 

Finta János rácalmási vállalkozó kis homlokrakodójával egy csatorna kiásásán dolgozott: ott, ahol minden árvíz után fel szokták ásni a Kulcs felé vezető földutat. Ide se holnap térhetnek vissza a horgászok, és a Nagy-szigeten túrázni akaróknak is várniuk kell még legalább egy hetet, míg felkereshetik kedvenc ösvényeiket  amiket most még tócsák, helyenként nedves iszapfoltok borítanak. A növényzet itt is megmutatja, meddig ért az ár: mellmagasságig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!