Hírek

2016.07.31. 17:40

A legjobb a babának - A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej

Dunaújváros - Az anyatejjel való táplálás a lehető legjobb a babának, ideális, optimális és tökéletes! Ma ünnepeljük az anyatejes táplálás, a szoptatás világnapját!

Körmendi Erzsébet

Sajnálatosan egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért is indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF azt az átfogó programját, mely a csecsemők egészséges táplálása érdekében született.

Szinte minden ember hangsúlyozza, hogy a csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási mód a szoptatás. A szakemberek mindezt megerősítik, támogatják, és a kutatások pedig igazolják: a szoptatás a táplálás mellett az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, a gyermeknek vigaszt és immunológiai védelmet is biztosít!

A korai és gyakori szoptatás az édesanya számára is előnyöket nyújt: fokozza a méhösszehúzódásokat, így segítve a méh eredeti állapotának mielőbbi elérését. A szoptatás védelmet nyújthat az emlő-, és petefészek daganat kialakulása ellen. Megfelelő étrend mellett a szoptatás segítheti a várandósság alatt felkúszott plusz kilók leadását is. Ma már ismeretes, hogy bizonyos krónikus betegségek, mint elhízás, cukorbetegség, allergia stb. előfordulása ritkább azok között, akiket csecsemőkorukban szoptattak.

- Magyarországon a jogszabály szerint a védőnő feladata a szoptatás és az anyatejes táplálás fokozott figyelemmel kísérése, az anyatejjel való táplálás ösztönzése, különösen az első hat hónapban! Mindent megteszünk ennek elősegítése érdekében, mert nagyon fontosnak tartjuk - hangsúlyozza a DH kérdésére dr. Radványiné Trautmann Erika járási vezető védőnő.

Az elmúlt évtized kedvező változásokat hozott a csecsemőtáplálásban, ebben nagy segítséget jelentett a szülészeti osztályok megváltozott szemlélete. Manapság sok helyen már a szülőszobán mellre teszik az újszülöttet. A szoptatott csecsemők arányának növelése a szülői hozzáállás mellett az alap- és a szakellátásban dolgozó, gyermekeket és az édesanyákat ellátó szakorvosok, gyermekorvosok, védőnők, gyermekápolók ismeretein, támogató attitűdjén, a szakterületek szoros, összehangolt együttműködésén múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!