Hírek

2015.12.21. 14:19

Európa színpadára is kiléphet Veres-Kovács Petra

Dunaújváros - Kihirdették A Dal 2016 című műsor harminc elődöntős produkcióját. A dunaújvárosi Veres-Kovács Petra és dalszerző társa, Subecz Tamás is ott van az elődöntősök között.

Munkácsi Réka

Mint arról lapunkban már olvashattak, szeptemberben mutatkozott be Veres-Kovács Petra Guilty című dala. Akkor utaltunk rá, hogy a páros nagy dobásra készül. Kiderült, neveztek A Dal című műsorba. Veres-Kovács Petra írt egy dalszöveget, Subecz Tamás pedig komponált hozzá egy zenét.

A Dal című műsor az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatója. Ez dalverseny dönt arról, hogy ki lehet az a szerencsés előadó, aki hazánkat képviselheti 2016-ban Stockholmban, a több száz millió ember által követett fesztiválon. Idén 372 dal érkezett be a előhallgatásra, ebből a rengeteg dalból választották ki azt a harmincat, melyek közül majd a nézők segítségével választják ki a Svédországba utazó produkciót, és amik között szerepel Petra Singing Peace című dala is.

Veres-Kovács Petra saját szerzeményét adhatja elő a nagyközönségnek a Dal című műsorban
Fotó: Fehérvár Hangja

Az elődöntősök között találkozhatunk a magyar zenei élet népszerű alakjaival, csak néhányat említve: Gáspár Lacival, Kállay Saunders Andrással, Nikával, a Passedel, Oláh Gergővel, Mohamed Fatimával, Gájer Bálinttal, Horányi Júliával és Tolvai Renivel is. Az elkészült dal sokak szerint furcsa, különös érzéseket keltő, nehéz témájú. Petrát a novemberi, szörnyű, párizsi éjszaka hihetetlen, máig felfoghatatlan képeinek, híreinek feldolgozása ihlette meg. Dühös és szomorú volt egyszerre, nem értette, hogy történhet ilyen. Így egy szomorú, ugyanakkor nagyon őszinte szám született. Ők ezt nem bánják, szerintük sokkal egyszerűbb szomorú dalt írni, mint vidámat és pörgőset, mert valahogy könnyebben jönnek ilyenkor a gondolatok. Mindketten ilyen beállítottságúak, a tragédia és a szörnyűségek valahogy sokkal jobban megérintik és írásra késztetik őket, mint a vidám dolgok. A dallam nagyon egyszerű, ugyanakkor éppen ez benne a nehéz. Az embert kirázza a hideg, libabőrözik, miközben hallgatja, s végig vár valamire, ami végül nem jön el. De így van teljes összhangban a szöveggel, ami megválaszolatlan kérdéseket sorakoztat fel. A szöveget Petra angol nyelven írta, de a versenyen magyarul is elő lehet majd adni. Petra ezt a számot először a Fehérvár Hangja című tehetségkutató idei döntőjén énekelte el, ahol, mint a két évvel ezelőtti győztes lépett fel. Nagy sikert aratott új számával, sokan gratuláltak hozzá.

- Nagyon jó érzés volt visszatérni a Fehérvár Hangja színpadára, nagyon otthonosan éreztem magam, mindenki rendkívül kedves volt, olyan volt, mintha hazamentem volna. Nagyon élveztem az előválogatókat is, mindegyiken ott voltam és végighallgattam az idei indulókat. Izgalmas volt most is a verseny, gratulálok Zabos Reginának, a verseny idei győztesének, gyönyörűen énekel, nagyon szép hangja van - mesélte élményeit a tehetség.

Most, hogy ez a verseny lezajlott, teljes erőbedobással koncentrálhatnak arra a nagy feladatra, ami rájuk vár. Rengeteg a tenni való, sok mindent kell megszervezniük, hogy a versenyen száz százalékot tudjanak nyújtani a nézőközönségnek, akik majd döntenek a sorsukról. A versenynek nagyon komoly szabályai vannak, például, hogy egyszerre csak hat ember lehet a színpadon. Vokalisták is kellenek Petra mellé, hogy a dal minden szempontból megfelelően szóljon, s egyebek mellett egy akusztikus felvételt is készíteniük kell, hiszen majd arra is lehet szavazni, hogy melyik dalnak a legjobb az akusztikus verziója.

Subecz Tamás régóta ismeri Petrát, jó barátok, remek számokat készítenek, de azt még sosem mondta el, valójában milyen a tizenkilenc éves lánnyal együtt dolgozni.

- Nagyon jó, különben nem lenne eredménye. Sosem éreztem munkának a közös dalok készítését, mondhatni ez a hobbim és a munkám egyben. Jól megértjük egymást, Petrában nagy alázat van a zene iránt, ami elengedhetetlen - meséli Tomi.

- Sajnos valami sport után kell néznünk, hogy legyen erőnk és levegőnk a színpadon. Nem tűnik nehéznek a képernyőn az a három perc éneklés, de ott nagyon hamar el tud fogyni a levegő. Egy remekül összerakott produkcióval kell kiállnunk, nagy a tét - mondták. Nagyon izgulnak és koncentrálnak, minden pillanatban az motoszkál bennük, hogy minden tökéletesen sikerüljön. Mi pedig a nagy napon izguljunk majd helyettük, nézzük őket a tévében és voksoljunk rájuk!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!