Hírek

2017.05.16. 16:20

Lorántffy az élen - Egy felmérés alapján az ápolóképzésben nincs jobb náluk az országban

DUNAÚJVÁROS - A Lorántffy iskola a legjobb az országban az ápolóképzésben, derült ki a healers.hu szakportál reprezentatív felméréséből. A hír az egészségügyért felelős államtitkárság honlapján is napvilágot látott.

Balla Tibor

Nagy büszkeségre ad okot a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma számára az ápolók napja alkalmából készült felmérés eredménye, amely szerint az ápolók és az ápolóképzésben részt vevők szerint a Lorántffy a legjobb iskola az egész országban.

Németh Vivien (fekve) és Papp Gréta 10/3 osztályos egészségügyi ágazatos tanulók gyakorolják az éles helyzetet. Érdekes módon nincs túljelentkezés, még van szabad helyük a 9. évfolyamon Fotó: Zs. E.

Németh Franciska, a Healers - online magazin ápolóknak alapítója kérdésünkre elmondta, több, mint 3500-an töltötték ki a kérdőívet az ország minden pontján. Az iskolák esetében több kérdésre kellett választ adniuk, például már a felvételivel kapcsolatban is, hogy mennyire nehéz bekerülni az iskolába, mennyire lehetett könnyen információhoz jutni, mennyire lehetett könnyen kommunikálni az iskolával a felvételi eljárás során. Szempont volt a gyakorlati és az elméleti órák hasznossága, de általánosságban is értékelni kellett az iskolát egytől ötig terjedő skálán. Pluszpontokat ért az adott intézmény számára arra a kérdésre adott válasz, hogy választaná-e mégegyszer az ápoló az adott iskolát képzésre, ha ezt megtehetné. Németh Franciska elmondta, mindösszesen 19 pontot lehetett elérni maximálisan, a Lorántffy iskola gyönyörű eredményt ért el, mindössze részpontokkal maradt csak el a legmagasabb pontszámtól. Mögöttük szorosan olyan képzőhelyek végeztek, mint a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészség- és Sporttudományi Kara, vagy a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma, de ők is vesztettek pontokat. Németh Franciska szerint nagyon is sokat számít, hogy milyen iskolában végez valaki, annak ellenére, hogy több helyen kritikus ápolóhiány van, ám a jobban felszertelt, jobb körülmények között működő osztályon komoly előnyt jelenthet egy jó iskolában végzett tanulmány.

Pocsainé Varga Veronika, a Lorántffy iskola igazgatója nagyon büszke az eredményre, mert ez egy olyan elismerés, amiben az itt végzettek szavaztak rájuk. Nem akármilyen iskolákat sikerült maguk mögé utasítaniuk, és ez a visszajelzés megelégedéssel tölti el. Úgy látja, a sikerben benne van a diákokkal való jó kapcsolatuk, hogy a tanulók látják: szakképzett kollégák oktatják őket, és hogy a jól felszerelt gyakorlati oktatatóhelynek, demonstrációs termeknek köszönhetően ki is tudják próbálni azt, amit tanultak. A Szent Pantaleon kórháznak is szerepe lehet benne, hiszen ott is folyik gyakorlati oktatás. "Nagyon örülünk, hiszen nagyon fontos, hogy ne csak a tudást adjuk át, hanem jól is érezzék magukat nálunk a diákok."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!