Hírek

2017.03.12. 17:20

A legjobb borokat keresték

Dunaföldvár - Immár 41. borbírálatát, borversenyét rendezte meg a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete március elején.

L. Mészáros Irma

Horváth Zsolt polgármester a rendezvényen mondott köszöntőjében a borbarátokat és közösségeket összetartó erejéről beszélt. Dr. Janky Ferenc egyetemi docens, aki a kezdetekből szakértője a földvári borbírálatoknak, kiemelte: egyfajta ünnep ez az esemény, a múlt évi munka megkoronázása. Mindig jó hangulatú, családias alkalom, ahol nem a vad versenyszellem uralkodik. A rendezvényen részt vett a Martonvásári Kertbarát Egyesület öt tagja is. A megmérettetésre 85 borminta érkezett a dunaföldvári gazdáktól.

Három kategóriában dr. Janky Ferenc vezetésével három bizottságban szakavatott borbírálók kóstolták és minősítették a borokat: új fehér és vörös, illetve óborok kategóriában. Gazdag volt a kínálat borfajtákból, s Janky tanár úr véleménye szerint sokat fejlődtek a borosgazdák az elmúlt évek során. A bizottság tagjai a húszpontos rendszerben értékelték a borokat. Végül a legjobbak közül kiválasztották a Város bora cím birtokosát. A 2017-es évben dr. Markovics Gabriella rajnai rizlingje és Kelemen Róbert Cabernet-Shiraz cuvée-je képviseli Dunaföldvárt a város rendezvényein és külső kapcsolataiban.

Munkában az egyik bizottság tagjai: dr. Janky Ferenc (balra), Sűrű János és Gulyás Győző
Fotó: L. Mészáros Irma

A fehér borok között arany minősítést kapott Pálfi József (Irsai Olivér), Sűrű János (Sauvignon blanc) s Widek Károly (Cserszegi fűszeres) bora. Aranyérmes vörös bornak minősítette a bizottság Viczai János (Cabernet sauvignon), Nagy Sándor (Merlot-Cabernet sauvignon- Cabernet franc) nedűjét. Az ó vörös borok között dr. Sűrű János 2012-es évjáratú Cabernet sauvignon-ja ért el legmagasabb pontot, ezt követte aranyminősítéssel Pálfi József Cabernet sauvignon-ja, Kiss Lajos Csaba 2015-ös Merlot-ja és dr. Sűrű János 2013-as Cabernet savignon bora. Külön kategóriában értékelték az otellókat. Dr. Janky Ferenc szavai szerint van remény, hogy az otelló a fajüldözött kategóriából végre az ország borversenyein a helyére kerül.

Dunaföldváron összesen öten kaptak arany minősítést az otelló borok között: Czinger József, Baranyák László, Viczai János, Bójás István és Joó János. Viczai János óotellója és Kiss Lajos Csaba rosé bora is arany minősítést érdemelt.

Az eredményhirdetés után a borverseny bírálói, szervezői és a vendégek közös ebéddel zárták a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!