Hírek

2015.06.05. 18:36

60 éves a legrégebbi középiskolánk, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola

Dunaújváros - 1955-ben alapították meg azt a szakképző intézményt, ami túlzás nélkül a város egyik alapja lett.

Pekarek János

Megalapításának hatvanadik évfordulóját ünnepelte pénteken este a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola. Amely eredetileg a MüM. 316. Intézeteként jött létre, s ami egy időben a Makarenko névre hallgatott.

Az intézmény villamos tagozatának épületében berendezett ünnepi helyszínen régi és mai diákok, tanárok, igazgatók gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a kezdetekről, az elmúlt időkről és a jelenről. A jelszó ehhez ott állt a terem falán: A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek!

Az évforduló alkalmából két kiállítást is rendeztek az iskolában. Az egyiken a képzőművészetben jártas pedagógusok alkotásait mutatták be, a másikon pedig az iskola alapításának idejéből származó dokumentumokban csemegézhettünk.

Az ünnepség egyben az iskola Pedagógusnapja is volt, elegáns fogadással.

A Dunaferr Szakközép- és Szakiskola villamostagozatának aulájában rendezett ünnepség pénteken este: a dekoráció mindent elmond
Fotó: Ady Géza

Hangulatos kezdésként a rövid köszöntő után a régi dunaújvárosi Delta zenekar játszott egy számot. (E zenekar tagjai is ebben az iskolában végeztek.) Csapó Gábor, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kezdeti törekvés, jó szakmát adni a tanulók kezébe, ma sem változott.

Mintegy húszezer bizonyítványt adtak ki az intézményben az elmúlt hatvan év alatt! Igaz, videófelvételről, de a most kilencven éves alapító igazgató, Bene Károly is üdvözölte egykori és mai kollégáit, az iskolát. A felvételen együtt volt látható az intézmény eddigi, mindössze négy igazgatója: Bene Károly, Pallos László, Holdampf Sándorné és Csapó Gábor. Bene 30, Pallos 22 évig vezette a szakközéppé előlépett szakmunkásképzőt. Cserna Gábor polgármester az iskolát köszöntve többek között azt mondta: elismerést érdemel a számtalan szakmai siker.

Emellett pedig feltétlenül szólni kell a városért végzett munkáról: a Szalki-sziget takarításáról, a Jószolgálati Otthon udvarán felépített Ability Kertről, vagy Mukiról, a 120 éves kismozdony felújításáról, a kórháznak készített infúziós állványokról, a karácsonyi díszbe öltözött Városháza tér látványelemeiről. A polgármester idézte Antoine de Saint-Exuperyt: „Egy magányos kődarab mindig csak kő marad. Ám ha kell, a sok kis kő együtt templomot emel!”

Az ünnepség a diákok műsorával s díjak átadásával fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!