Hírek

2014.02.10. 20:48

A magyar feltaláló, Oroszi László legyőzte az Adidast

Hétfőn este „robbant” a hír: az úgynevezett irányítósávos futballcipő váli feltalálója, Oroszi László a Fővárosi Ítélőtáblán január 30-án jogerősen megnyerte perét a multinacionális sportszergyártó cég, az Adidas ellen, a szabadalom bitorlás tárgyában. A feltaláló 12 éve harcolt az igazáért, amelyre most csak részben került pont, hiszen kezdődik a kártérítési per.

Matók János

Január 30-án hirdette ki  a Fővárosi Ítélőtábla az Oroszi László kontra Adidas . perben hozott jogerős ítéletét, miszerint a váli feltaláló találmánya szabadalmi jogait a multinacionális sportszergyártó cég az Adidas Precision és az Adidas Mania esetében elbitorolta. Az ítélethirdetés után a felek megállapodtak abban,  hogy peren kívül  megpróbálnak megegyezni egymással a kártérítést illetően, de ez nem történt meg, ezért Oroszi László. és szabadalmi ügyvivője, Lantos Mihály - aki a szintén magyar találmány, az üvegbeton esetében sikeresen képviselte ügyfelét - hogy nyilvánosságra hozzák  az ügyet.

A feltaláló Oroszi László szerint ezzel az ítélettel kiderült az igazság, s erre 12 évig kellett várnia, amely időszak a feltalálói tevékenységét majd nem tönkre tette. Ebbwen az időszakban Oroszi szerint az Adidas  folytatta a szabadalom bitorlását, hihetetlen nagy összeggel lett gazdagabb, most pedig azt állítja a multinacionális cég, hogy ez a történet régen volt, s elévült. A pereskedés folyamán Oroszi szerint a multi a feltaláló "kivéreztetésére" spekulált.

Oroszi László a bevallása szerint szerint az Adidas ezen időszak alatt az erőfölényével és a befolyásával visszaélt, a védett magyar szellemi terméket teljesen kifejlesztett  állapotában eltulajdonította, s ezzel a magyar futballnak is ártott. Oroszi László azt is elmondta,  a tárgyaláson az Adidas jogi képviselője cinikusan azt kérdezte: a feltaláló miért nem jött ki előbb a termékkel, mint a cég? Oroszi válasza erre: Akkor nem kaptam szót, de most elmondom, valószínűleg én előbb kijövök a termékkel, ha én is úgy eltulajdonítom, mint az Adidas. Nekem szabadalmaztatni, kísérletezni, tesztelni, és értékesítési hálózatot kiépíteni kellett, s ez az Adidasnak akkor rendelkezésére állt.

A jogerős ítélet után a kártérítési per van már csak hátra. Oroszi László reméli, hogy ez nem tart hosszú ideig, s a bíróság méltányolja  a teljesen új, az innovatív magyar termék ellopását úgy, hogy az egy fillérjébe sem került az Adidasnak, s a világon mindenütt értékesítette a találmányon alapuló  termékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!