Hírek

2013.06.25. 06:01

A magyar: hajósnemzet!

Százhatvanöt éves a magyar hajózás: ennek történetéről kiállítás nyílott Rácalmás művelődési házában hétfő délután.

Pekarek János

Hitték volna, hogy valaha tengeri hatalomnak számított Magyarország? Így volt! A rácalmási művelődési házban kiállítást rendeztek tengeri és folyami hajózásunk történetéről. A tárlatot a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint rácalmási hajósok (!) emléktárgyaiból állították össze.

Megtekinthető június 25. és július 5. között. A tárlatot hétfőn este nyitották meg. Néhány adat: az Óbudai Hajógyárban 1870-ben építették meg a XIX. század legnagyobb folyami utasszállító hajóját, a 79 méter hosszú és 16 méter széles Orientet. Az Újpesti Hajógyárban építették 1871-ben a korszak legmodernebb folyami hadihajóit, Európa első monitorait, a Marost és a Leithát.

 

A rácalmási hajózási kiállítás megnyitója: a közönség, illetve az asztalokon balra a híres monitorok (Fotó: Lázár Zsolt)


Az 1930-as években építették meg a Budapest, a Szeged, a Tisza, a Kassa, az Ungvár és a Kolozsvár motoros tengerjáró hajókat. 1962 és 1968 között 33 darab 400 tonnás uszályhajót építettünk, és 21 mélytengeri hajó volt a MAHART birtokában.

 



Szárnyashajó járt Budapest és Bécs között. Vízibuszokat és vontatóhajókat gyártottunk, világszerte elismert hajósaink voltak. Van mit bemutatni...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!