Hírek

2015.02.20. 18:15

Mária zarándoklati nap: 1400 kilométer, 60 zarándokhely, 1 Út a családokért

Dunaújváros - Idén nyáron is, várhatóan augusztusban megrendezik az 1 Út a családokért zarándoklatot a Mária úton.

Pekarek János

Idén is megrendezik az 1 Út a családokért című csoportos zarándoklatot a Mária Zarándokúton. A kezdeményezés lényege, hogy a szakaszokra bontott útvonal minden egyes szakaszán ugyanazon a napon, egy időben zarándokol több ezer ember.

Tavaly a zarándokút nyugat-keleti, az osztrák Mariazell-től az erdélyi Csíksomlyóig vezető szakaszán több mint tízezer zarándok járt egy időben, mégpedig augusztus 16-án.

A nyugat-keleti Mária zarándokútvonal évek óta létezik: a Kárpát-medencében lévő Szűz Mária kegyhelyek jelentős részét köti össze.

Idén a zarándokút észak-déli szakaszán is terveznek hasonló, 1Út akciót. Az észak-déli szakasz a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig tart. Ennek magyarországi szakasza (több mellékútvonallal és leágazással) Esztergomtól Máriagyűdig vezet.

Szőke Zoltán zarándok

Ennek része városunk környéke is: Adonytól Kisapostagig tervezik a települések, hogy vallásos és kulturális értékeiket bemutatják az errejáróknak. A zarándokút részeként pihenő- és szálláshelyeket, étkezési lehetőségeket is kiépítenek, lehetőség szerint egymástól egynapi járóföldre.

Adonyban a kompkikötő és a holtág környékét, Dunaújvárosban a Szalki-szigetet, Kisapostagon a Schalbert-szigetet jelölték ki erre a célra. Nagyrészt már az észak-déli útvonalat is feltérképezték, felfestették a Duna mentén: tavaly Szőke Zoltán nyugdíjas pécsi tűzoltó, zarándok végig is járta Máriagyűdtől Budapestig, majd tovább, egészen Csíksomlyóig.

Az 1 Út Nemzetközi Zarándoknapon tehát a Mária Út minden egyes, általában harminc kilométeres szakaszán ugyanazon a napon túráznak ezrek. Lehetőleg családostól, az érintett települések lakóinak bevonásával.

A Mária Út teljes hossza több mint 1400 kilométer. A Kárpát-medence legszebb tájain vezet át, érintve nem csak a vallásos kegyhelyeket, hanem a legszebb épületeket, kulturális központokat, rendezvényeket, hagyományok színhelyeit. A többéves, hívők és turisták között egyaránt népszerű zarándokút hatvan zarándokhelyet érint.

Vallásos vagy? Jó! Nem vagy az? Az is jó!

A lényeg, hogy húzz bakancsot, vegyél hátizsákot és kerekedj fel!

Tulajdonképpen mindegy, hogy mit gondolsz istenről. Ha meglátod az országod legszebb tájait, legszebb épületeit, legszebb hagyományait, úgyis hálás leszel. Ha nem Neki, akkor magadnak, amiért nem hagytad ki ezt a lehetőséget és végül, valahol ez a kettő talán ugyanaz...

Ne azzal dicsekedj, hogy jártál Hawain! Lásd meg a Pilisben a Vadállókövek vagy a Holdvilág-árok szépségét!

Csak azért, mert elvégre ez a te hazád...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!