Hírek

2017.06.11. 21:10

Pecsét István új startja - A második kínai utazás

Pontosan, sápadtan és meghatottan indult el újra a kínai Gouangzhou városába Pecsét István vasárnap reggel.

Pekarek János

Nyolc ember várta az utcán, a rajtra kész autó mellett, Béke városrészi lakása előtt Pecsét Istvánt , a város és a városkörnyék támogatottját, hogy újra elinduljon Kínába, gyógykezelésének befejezésére.

István pontosan meg is jött – a szokottnál is sápadtabban és nagyon meghatottan. Már az első kiutazásáért is nagyon sokat küzdött, de azt kényszerűen félbe kellett szakítania, mivel átültetett májánál ősszel kilökődési folyamat kezdődött. Ezt sikeresen megállították Budapesten, s már ismét indult volna, amikor Crohn-betegsége adta föl a leckét orvosainak. Indulása sokáig bizonytalan volt.

Vasárnap reggel hét óra húsz perc: István indul!
Fotó: Zs. E.

Pecsét István barátunk és támogatottunk meghatottsága érthető: hihetetlen, hogy ez az alig harmincéves fiatalember mennyit küzdött azért, hogy számára megfelelő kezelésben részesülhessen!

Istvánnál tizenöt éves korában állapították meg a bélrendszert megtámadó Crohn-betegséget. Ez két éve májátültetéshez vezetett. Azután vették észre, hogy epevezetékénél rákos daganatok nőttek. Sugárkezelést kapott, a kemoterápiát már nem vállalta, viszont esetében az európai orvostechnikai lehetőségek kimerültek.

Ő maga kutatta fel a kínai, japán és amerikai klinikákon alkalmazott kriosebészeti eljárást - ami azonban a legközelebbi helyen és a legolcsóbb módon is tízmillió forintba kerül. Gyűjtőakciót szervezett (ebben segített neki a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány, a város önkormányzata, lapunk, és sok vállalkozó, még több magánember), és tavaly nyáron indult el a kínai Gouangzhou (Kanton) városába.

Ott a kínai orvosok megállapították, hogy nála a kriosebészet aligha lenne hasznos, több új terápiát alkalmaztak: radioaktív kapszulákat ültettek hasüregébe, és NK-sejtes kezelést javasoltak.

Mindez (majdnem) sikeres volt - ám a kezelést ősszel félbe kellett szakítani, mert átültetett mája elkezdett kilökődni.

István hazautazott, a máját átültető budapesti klinikán sikeresen megállították a kilökődést. Már a visszautat szervezte, amikor a Crohn-betegség verte le a lábáról.

Ezúttal is az önkormányzat autója vitte a reptérre, dr. Molnár Attila aljegyző kíséretével. István állapotáról rendszeresen tudósítunk, és: szurkolunk neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!