Hírek

2017.01.08. 12:25

A második negyedév végére tető alá került a venyimi könyvtár

Dunaújváros - Számos közösségi rendezvénnyel köszöntött a tavasz és a kora nyár a városkörnyéki településekre.

Körmendi Erzsébet

A horgászoknak kedvezett a második negyedév első napja: harmincezer darab három-öt centiméteres csukaivadékot helyeztek ki a szakemberek a Duna védett mellékágaiba. Április 2-án pedig a Herczegfalva-Mezőfalva alapítása 205. évfordulójának ünnepi rendezvénye, a József nádor-hét kezdődött el a település Piac terén, mégpedig rendhagyó módon, köszöntővel és zenés felvonulással.

Versmondó-versenyt rendeztek a magyar költészet napja tiszteletére szinte minden településen, valamint Nagyvenyimen egészségnap, Dunaföldváron pedig az íjász 7próba versengése várta a résztvevőket.

Fiatal tehetségek találtak otthonra a baracsi Faluház klubtermében április közepén: a Rudas szakközépiskola diákjai nyitottak tárlatot. A dunaföldvári kormányablak átadása jelentős lépés volt a település életében. Remek írások, remek előadók és főként remek hangulat jellemezte az előszállási Kincskereső találkozót.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg ükapjának szobra előtt mondott beszédet Mezőfalván a József nádor-hét ünnepségén

Suligálát és diáktalálkozót tartott a nagyvenyimi Kossuth iskola április 22-én. A hetedszer megrendezett gála nem szimpla bemutató és találkozó volt, amelyen a valaha oda járt diákok ültek iskolapadba emlékezni, hanem nagy ünnep, a generációk ünnepe is.

A helyi Széchenyi napok előzeteseként néptáncfesztivált rendeztek Baracson: 12 település 26 együttesének több mint 450 táncosa adott randevút egymásnak.

Az időjárás szeszélye folytán végül egynapos lett a rácalmási Almavirág Fesztivál: a szombat sikeres volt. Baracson emléklappal és apró ajándékkal fogadták és köszöntötték a képviselő-testület tagjai a diákolimpikonokat.

A legtökösebb iskola, a Jankovich kórusa is színpadra lépett Rácalmás tavaszi nagy rendezvényén, az Almavirág Fesztiválon Fotó: H. L., Zs. E., A., G.

A májust rendezvényekkel, falunappal, májusfa állításával köszöntötték a településeken. Dunaföldváron hat óra alatt tizenkétezer palacsintát sütöttek a Guinness-rekord-döntési kísérlet főpróbáján, a Duna-parti majálison. Nosztalgikus délutánnak adott otthont Perkáta: Cipőre emlékeztek a Győry-kastély dísztermében barátok és tisztelők részvételével. Pünkösdi dalostalálkozó volt Nagyvenyimen: a 14 fellépő együttes 270 szereplőjével rekordot döntött a tavalyi rendezvény, aminek már hagyománya van a településen. A hónap közepén adták a Az év praxisa a Kárpát-medencében díjait hazai és határon túli háziorvosoknak és munkatársainak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, egyikőjük a dunaföldvári gyermekorvos, dr. Stingli Erzsébet volt.

Miska huszár történetét folyamatosan nyomon követtük: májusban arról írtunk, hogy előbb bebetonozzák, hogy aztán végre szobrot faragjanak belőle...

Évet értékelt a mezőfalvi polgárőrség: jelentősen csökkent a bűnelkövetések, szabálysértések száma.

A Patakparti óvodások műsorával kezdődött a Szállás-napok megnyitója Előszálláson

A Hagyományőrző Szállás-napokat 14. alkalommal rendezték meg Előszálláson a település önállóvá válásának évfordulójához kapcsolódva. Adony szőlőhegyén Orbán-napot ültek, Mezőfalván pedig a kitelepítettekre, elhurcoltakra emlékeztek. Megnyílt az első festménykiállítás a perkátai Győry-kastélyban, valamint az első közös báljukat rendezték meg - sikerrel - a mezőfalvi civil szervezetek, és átadták a felújított kmb-s irodát Perkátán. Nagykarácsonyban a Kihívás Napja volt. Nézőként és szereplőként is aktívak voltak a rácalmási gyerekek a kúriában rendezett gyermeknapon. Nagyvenyimen tető alá került a nagyközség új könyvtára.

A magyar és kínai kapcsolatok szempontjából is nagy jelentőségű turisztikai fórumot rendeztek Perkátán június elején. A tanév végén több helyen is tartottak iskolagálát - tehetség és szórakoztatás, adhatták volna mottónak. Hatalmas buli volt Kisapostag hagyományos falunapja, amelyet immáron tizenötödik alkalommal rendeztek meg, főzőversennyel, kitüntetések átadásával, kulturális és szórakoztató programokkal.

Hatvan év tanári munkáját ismerték el Mezőfalván a pedagógusnapi ünnepségen: Marton Sándornét köszöntötték. Vadász-borász-halász találkozót szervezett Dunaföldváron a Szent Rókus Borlovagrend. Csaknem ötéves sikeres együttműködés után szétvált az abai és a perkátai iskola. A Mezőfalvi Vigasság is hozta a formáját: a hőségnél csak a hangulat volt forróbb - talán kétezernél is több ember, finom ételek, italok, és számos kikapcsolódási lehetőség. Önkormányzati beruházásban elkezdődött a ravatalozó és a hozzá vezető gyalogutak építése a rácalmási temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!