Hírek

2014.10.28. 16:00

Három halálos baleset történt rövid idő alatt

Dunaújváros – Szomorú apropó kapcsán kerestük fel kedden Németh Miklóst, a dunaújvárosi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjét, ugyanis az elmúlt napokban három, halálos kimenetelű közlekedési baleset is történt a kapitányság illetékességi területén: egy Pusztaszabolcson, egy Pusztaszabolcs külterületén, s a legutóbbi vasárnap hajnalban Dunaújvárosban, az Aranyvölgyi úton végződött tragédiával.

Gallai Péter

Összesen annyi, mint eddig az egész év során. Ezért a rendőrség felhívja a figyelmet a szabályok betartására.

Németh Miklós kiemelte: - Ezen balesetek során felmerültek olyan körülmények, amelyeket nem árt hangsúlyozni. Van a rendőrségnek egy programja, ami három szabályszegésre kiemelt figyelmet fordít, amelyekkel a balesetek esetén csökkenteni lehet a sérülések mértékét és megelőzni a tragédiákat. Ez a gyorshajtás, az ittas vezetés és a passzív biztonsági eszközök bukósisak, gyermekülés, biztonsági öv használata. A három balesetnél kettőben a sofőr nem volt bekötve, a pusztaszabolcsi esetnél majdnem bizton állíthatjuk, ha be van csatolva túléli. Az Aranyvölgyi úti esetnél szakértők bevonásával vizsgáljuk a körülményeket, de ő és mi is valószínűsítjük, hogy extrém gyorshajtás gyanúja merült fel. Azt, hogy az ittasság bármely balesetnél szerepet játszott-e, csak a boncolások után derül ki. Ennek ellenére felhívom mindenki figyelmét, hogy az alkoholfogyasztás esetén továbbra is zéró tolerancia van érvényben. Bárkivel szemben felmerül a gyanú, azonnal eljárást kezdeményezünk és jelentős részben rögtön bevonjuk a jogosítványt is. Ezzel kapcsolatban minden pénteken és szombaton kiemelten az ittas vezetők kiszűrését célzó akciót tartunk Dunaújvárosban és a környező településeken, valamint a passzív biztonsági eszközök használata kapcsán havonta kiemelt akciót szervez a megye, amelyben természetesen a dunaújvárosi kapitányság is részt vesz.

Vasárnap hajnalban az Aranyvölgyi és Magyar út kereszteződésében történt halálos baleset (Fotó: Ady Géza)

Az osztályvezető hozzátette, a gépjármű utasainak is értelemszerűen kötelező használniuk a biztonsági övet, viszont sajnálatos tapasztalat, hogy pici babákat, kisgyerekeket gyerekülés nélkül szállítanak, ami minden esetben óriási felelőtlenség a szülők részéről.

Miután kedden megérkezett az első komoly köd, ezért a megváltozott útviszonyokra is mindenképpen fel kell hívni a figyelmet.

- A látás és láthatóság fontosságáról is szót kell ejteni, amivel kapcsolatban éppen most zajlik egy kampány, majd később ezzel kapcsolatban akciót is tartunk. Például a gépjárművek világítóberendezéseit, vagy a jogosítványba bejegyzett szemüveg használatot ellenőrizzük. Figyelni kell az esti és reggeli páralecsapódásokra, s ezen felül lassan esedékes a téli abroncsok felszerelése, ami ugyan Magyarországon nem kötelező, de erősen ajánlott. Arra kérek mindenkit, hogy óvatosabban, megfontoltabban közlekedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!