Hírek

2016.01.12. 19:07

A mesék ősi kódokat rejtenek: segítenek a boldogságban

Dunaújváros - Meseterapeutával találkoztunk. Élmény volt! A mesékben ősi kódok vannak, amiket használhatunk.

Pekarek János

Pável István Zsolt, a dunaújvárosi kórház 47 éves gyógymasszőre hét évvel ezelőtt egy alföldi magyar fesztiválon járt, és ott a Mesesátor küszöbén kezébe akadt Boldizsár Ildikó mesekutató, meseíró egyik könyve.

Már abban a pillanatban érezte, mint egy sugallatot, hogy neki még a mesével: dolga lesz!

És úgy is lett.

Elkezdett olvasni, tanulni, dolgozni a mesével - és rájött, hogy a mese csodálatos dolog! Sok egyéb mellett remek lehetőséget kínál a személyes fejlődésre, a családi élet javítására. Hihetetlen változásokat tud okozni.

Fejleszti az embert.

Pável István Zsolt meseterapeuta személyiségfejlesztésnek látja. Fotó: Ady Géza

Úgy tapasztalta, hogy a mesék óriási mértékben fejlesztik az érzelmi intelligenciát, a kommunikációs készséget, a konfliktusok kezelésének képességét.

S még sok mást.

Például (idézem Istvánt) a mese fejleszti a férfiasságot és a nőiességet, ősi üzeneteket és bölcsességeket hordoz. Évezredek felhalmozódott tapasztalatait adja át.

István állítja: a mesékbe mindenféle tudás bele van kódolva, ami a boldog élethez szükséges. Ő pedig arra törekszik, hogy előadásain előhívja ezeket a kódokat.

Ugyanis az évek során meseterapeutává képezte magát. Minden hónap végén az MMK-ban összejövetelt rendez, a Dunaújvárosi Meseközösség bejegyzett egyesületében. Ezen alkalmakkor másfél, kétórás időtartamokban meseállítás zajlik a közösségben, szereplőkkel: meséket adnak elő, variálnak és értékelnek.

Egy, a dunaújvárosi Pajtás utcai óvodában előadott mesejelenet. A mese felszabadít és fejleszt! Fotó: Ady Géza

A tanulságokat: az ősi kódokat keresik.

A Pentele Szakrális Szabadegyetem előadássorozatán belül e hét csütörtökén 17 órai kezdettel a városi könyvtár emeleti előadótermében István A férfi és a női minőség a mesében címmel tart előadást.

Hangsúlyozza, hogy ebben nem mai politikai állásfoglalások inspirálták. Ő a mesékben lévő bölcsességeket és tanácsokat kívánja a felszínre hozni. Úgy tartja, hogy egy egész életen át tartó munka elérni: a férfi férfi, a nő nő legyen!

A mesékből azt a tapasztalatot szűrte le, hogy a férfi szerepe a történelem során a fészek megvédése, a vadászterület biztosítása, az erőforrások megszerzése és megóvása volt. Emellett a férfi jellemzője a mesék szerint a hűség, az összetartozás is.

A nő jellegét ugyanakkor nehéz megfogni, a mesék is szimbólumokkal jellemzik. Ő a fészekrakó, aki az utódok létrehozásában nélkülözhetetlen: a férfival együtt! Ám a mesékben nincs az a megkötöttség, hogy a nő dolga a szülés lenne! A táltosok szerint a nő tulajdona a teste, a lelke. De ha vállalja a szülést, akkor a mese ebben is segít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!