Hírek

2014.09.03. 15:05

Már sokallják az esőt a mezőgazdászok

Dunaújváros - Máskor hiányolják az esőt, most viszont már sokallják a mezőgazdászok. Ráadásul vetni is kellene...

Pekarek János

Sokféleképpen is szorítja az idő a mezőgazdászokat akik mostanában (már akik hajlamosak rá...) talán imádkozással töltik a legtöbb időt.

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője mindenesetre nem a legjobb hangulatban fogadta kérdésünket arról, hogy mi a helyzet a határban?

Az a helyzet, hogy minden reggel próbálgatják az igencsak felázott talajt: rá lehet-e menni a munkagépekkel?

Hiszen (ahogyan olvasóink is tapasztalhatták) a hét első napjaiban 38, 40, sőt: 50 milliméternyi eső is esett naponta, nemegyszer zivatar vagy felhőszakadás formájában: rendkívül hevesen.

Márpedig ez a legkevésbé áhított forma a földművelő részéről: nem csak feláztatja, hanem el is mossa a talajt ott, ahol erre a domborzat lehetőséget ad viszont gyorsan elfolyik, a talaj keveset tud raktározni belőle.

Talán túl sok eső is esett a napokban, de a gazdák még bíznak a napraforgóban és a kukoricában

Nem, mintha mostanában hiányozna a víz a földekről...

- Már kimerészkedtünk a földekre szerdán - vázolta a munkákat Márkli. - Rengeteg az elmaradásunk az időjárás miatt, és akadnak feladatok, amiket egyszerűen nem halogathatunk tovább. Ilyen például a napraforgó recitálása, azaz érésgyorsító szerrel való permetezése, vagy a földek műtrágyázása. Igaz, ez utóbbbit már elkezdtük tegnap, de a gépek csak fél terheléssel tudtak rámenni a táblákra.

(Értsd: ugyanakkora üzemanyagfelhasználás mellett feleannyi trágyát tudtak kiszórni.) A Pentele Zrt. vezetőjének hangulatát egyáltalán nem javította, hogy szerdán délután újabb felhőszakadást jelzett vidékünkre a meteorológia...

Ráadásul e napokban folytatni kellene az őszi káposztarepce vetését, amit a csapadékhullám előtt már elkezdtek de még mindig csak 35 hektárt vetettek be vele a tervezett 135-ből.

A kukorica viszont még mindig ígéretesen tartja magát, bár már ez az éppen érési fázisban lévő növény sem kívánja az esőt, jegyezte meg Márkli. A fajta szárszilárdsága szerencsére kiváló, vagyis még lábon van, a felázott talaj ellenére is. Mindenesetre még mindig jó termést ígér a kukorica.

A mezőgazdász viszont már csak a vetések befejezése után óhajtaná a máskor annyira hiányolt esőt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!