Hírek

2015.02.17. 16:05

Új korszak előtt áll a Duna Településszövetség

Dunaújváros - Erősödik a Duna Településszövetség: várhatóan hamarosan sok új falu és város lesz tagja a szervezetnek.

Pekarek János

Új korszak előtt áll a Duna Településszövetség: a ma tizenkilenc falut és várost tömörítő, 1999-ben alakult önkormányzati egyesülés várhatóan hamarosan közel a duplájára nő, tudtuk meg Kutrovácz Istvántól, a szövetség Alelnökétől. Legalábbis létszámában nőhet a kétszeresére ám befolyásában valószínűleg ennél is nagyobb mértékű erősödés következhet be a szövetség számára.

Olyan községek és városok tervezik belépésüket, mint például Ercsi, Iváncsa, Madocsa, Bogyiszló, Tolna, és különösen: Paks, amely mind kapcsolatrendszerében, mind anyagi erejében meghatározó szerepet vállalhat a Duna mentén élő közösségek mindennapjainak szervezésében. Akárcsak Mohács, amely szintén tervezi a belépését, Kalocsához hasonlóan.

Képünkön a kevés hazai, valamilyen formában hasznosított Duna-mellékág egyike: a kisapostagi jachtkikötő

Mohács csatlakozása azért is lenne fontos a dunai falvak, városok számára, mert e legdélibb folyóparti nagyobb város éppen most fejezte be egyik nagyszabású és sikeres projektjét, a mohácsi Szabadság-sziget Duna-ágának rekonstrukcióját. Mégpedig a világ egyik legnagyobb természetvédő szervezetének, a World Wildlife Found (WWF) magyarországi csoportjának támogatásával.

Mivel a Duna Településszövetség egyik legfontosabb terve a Duna sokfelé elhanyagolt mellékágainak rekultivációja (amelyről lapunkban többször jelent már meg nagyobb cikk, legutóbb például tavaly ősszel a tájépítészet egyik legtekintélyesebb hazai professzorával, dr. Rácz Tamással beszélgetve), a mohácsi tapasztalatok és kapcsolatok nagyon értékesek lehetnek. A szövetség a tervek szerint hamarosan egyeztetésbe is kezd a WWF magyarországi szervezetével a jövőbeli együttműködés részleteiről.

A településszövetség nagy mellékág-projektjével, az A Duna-projekttel pályázik az Európai Unió támogatásaira, és szeretné elérni, hogy ez a tervezet része legyen a Régiós Duna Stratégiának is, mondja Kutrovácz. Erről a stratégiáról és a hozzá kapcsolódó projektekről egyébként a közeljövőben, március 26-án rendez konferenciát Magyarországon a külgazdasági és külügyminisztérium, Budapesten.

Ezen a konferencián elemzik a 2007-2013 közötti időszak tapasztalatait, és konkrét információkkal szolgálnak a reménybeli pályázók számára a közeljövő projektfinanszírozási lehetőségeiről. Különösen azon a három területen, amelyet Magyarország irányít más tagállamokkal közösen. Ezek: a fenntartható energiaforrások használatára való ösztönzés (Csehországgal), a vizek minőségének helyreállítása és megőrzése (Szlovákiával), valamint a környezeti kockázatok kezelése (Romániával). A 2014-2020 közötti időszakban különböző uniós pályázati forrásokból összesen mintegy kilencven milliárd euró (!) támogatást lehet ilyen célokra fordítani.

A településszövetség egyik terve különösen érdekes és hasznos dokumentációja lehet a Duna-stratégiának és a hozzá köthető projekteknek. Már szervezik ugyanis, hogy a Duna teljes magyarországi szakaszáról légi fotókat készítsenek. Ez nem csak látványos, hanem a tervezést nagymértékben megkönnyítő eszköz is lehet, hiszen pontosan megmutatja, hol a legsürgetőbb a beavatkozás, illetve hol milyen (környezetvédelmi vagy idegenforgalmi) hasznot várhatunk a pályázatoktól, mondta Kutrovácz István.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!