Hírek

2013.12.01. 18:15

A Mikulás szaloncukrot szórt az összegyűlt gyerekeknek

Dunaújváros-Nagykarácsony - Remek rendezvények, szép ünnepségek, de legfőképpen: gyerekkacagás volt adventkor!

Pekarek János

A nap fénypontja: a nagykarácsonyi Mikulás szaloncukrot szór a falu vásárterén összegyűlt gyerekeknek

Advent első vasárnapja, gyertyagyújtás, közös ének, meghatottság, rendezvények, jótékonyság: mindez együtt teszi feledhetetlenné az ünnepeket.

Hiszen az emlékezetes decemberi napokat, adventet, Mikulást, Karácsonyt, Szilvesztert szokás különösebb részletezés helyett csak így, összefoglalóan ünnepekként emlegetni.

Ilyenkor pedig eseményekben sem szűkölködünk! Gyerekrendezvények (Lala bohóc Mikulása Baracson, a Faluházban), városrészi adventi sorozat (Dunaújváros, Váci Mihály utca, ételosztással), sportmegmozdulások (Mikulásfutás Előszállásról Nagykarácsonyba), természetesen adventi gyertyagyújtások (szinte minden településen, minden rendezvényen: mi a városi református templomban jártunk), koncert (ugyancsak a református templomban: a Bánki középiskola diákjaitól) de az, amit aligha lehet felülmúlni, már csak a szokások és a község neve, sajátos adottságai révén: a nagykarácsonyi adventi gyerekműsor, a Szeretetposta megnyitása, a Mikulás szaloncukorosztása és gyertyagyújtása.

Itt L. Simon László országgyűlési képviselő, kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke ünnepi beszédében többek között azt mondta: a nagykarácsonyi Mikulásfalva projekt a közelmúlt hetekben új lendületet kapott az új vezetőkkel (ügyvezető lett itt Simon Lajos, mezőfalvi és adonyi vállalkozó), sőt, az NKA, mintegy jelképesen, ötmillió forinttal támogatta is a mostani rendezvényeket. L. Simon úgy reméli, hogy jövőre máraz egész ország adventi, Mikulás-napi és karácsonyi rendezvénysorozatának középpontjában állhat Mikulásfalva, de legalábbis az ország minden részéből tudnak ide vonzani turistákat, jobban megismertetve vidékünket.

Scheier Zsolt nagykarácsonyi polgármester is a község adottságairól és lelkesedéséről beszélt amely lelkesedést tovább növelhetett, hogy a Magyar Posta újra beszállt a projektbe: Molnár Róbert üzleti vezérigazgatóhelyettes nyitotta meg a Szeretetpostát, négyféle elsőnapi bélyegzővel, külön bélyegsorozattal, az ünnepség helyszínén, a vásártéren felállított postaládával együtt.

Azért a nap fénypontja mégis az volt, amikor a nagykarácsonyi Vörösmarty általános iskola harmadik osztályosainak pompás betlehemi műsora után Mikulás meggyújtotta az első adventi gyertyát a falu közös koszorúján, majd két kézzel rengeteg szaloncukrot szórt a népes gyereksereg közé.

Illetve: a postaládához közelálló gyerekeknek még az is jó volt, hogy sajátkezűleg próbálhatták ki az elsőnapi bélyegzőket! Ennél népszerűbb dolgot aligha találhatott volna ki a posta: igazán emlékezetes percek voltak ezek...



 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!