Hírek

2015.02.04. 16:50

Horváth Gábor tetoválóművész 20 éve van a pályán

Dunaújváros - Horváth Gábor tetoválóművész húsz éve van a pályáján, ennyi idő alatt csodás mintákat varrt és stabil vendégkört alakított ki.

Molnár Dorottya

- Hogyan sodródtál erre a nem hétköznapi pályára?

- Elkísértem egy barátomat egy másik városba, ahol tetováltatott. Megláttam, hogy milyen egyszerű gépet használ a srác, hazamentem és én is készítettem egyet. Amikor tizenhat évesen elkezdtem ezzel foglalkozni, nem gondolkodtam azon, hogy ez lesz a munkám, csak megtetszett a dolog. Gyakorlatilag amióta elkezdtem ezzel foglalkozni azóta csinálom is.

Horváth Gábor munka közben - mindig jó minőségben kell dolgozni (Fotó: Zsedrovits Enikő)

- Szerinted kiből lehet jó tetoválóművész?

- Mindenképpen alázat kell hozzá, szorgalom, kitartás, és persze nem árt a kézügyesség sem. Ha ezek a tulajdonságok megvannak, akkor bárkiből lehet testfestő.

- Mi az amit eddig elértél a pályád során és büszke vagy rá?

- Túl sok expóra nem mentem el, tehát nem voltam sok versenyen, mindössze kettőn vagy hármon, amelyekre be is neveztem embereket. Minden évben Frankfurtban van egy nagy nemzetközi tetováló kongresszus. Oda kivittem az egyik barátomat, akinek egy egészkarost tetováltunk. A végén a második helyezettnek járó díjat hoztam el, nagy színes kategóriában négyszáz tetováló közül.

- Melyik a kedvenc stílusod amiben dolgozol?

- Magyarországon nincs olyan, hogy kedvenc stílus, ezt egy tetováló sem engedheti meg magának. Szeretem a színes ábrákat, és, ha rám bízzák, hogy állítsam össze a minták hátterét. A főmotívumokat megmondják, hogy mit szeretnének és hova, de jó hogy, ha nem kötik meg teljesen a kezemet.

- Miben szeretnél még fejlődni a szakmádban?

- Mindenben! A tetoválás egy olyan foglalkozás, amiben folyamatosan lehet és kell is tanulni. Hátradőlni is lehet, és sokan azt is teszik, de az viszi az embert előre, hogy próbál egyre jobb lenni. Vannak technikai fogások, amiket lehet finomítani, Én most a portrékra vagyok ráállva, hogy még realisztikusabban, még élethűbben csináljam meg a képet.

- Mikor döntöttél úgy, hogy a magad ura leszel?

- 2006 körül jött a saját üzlet ötlete, amikor még csak egy szalon volt a városban. Előtte nagyon sokáig voltam alkalmazott, több stúdióban dolgoztam, majd külföldön is.

- Hogyan építetted ki a saját vendégkörödet?

- Először is csinálni kell egy olyan környezetet, ahol jól érzi magát az ember, Oda kell figyelni a munkákra, mindig jó minőségben kell dolgozni, a legjobbat kihozni magadból és az emberek tovább adják a híred másoknak. Ez egy ilyen láncreakció.

- Figyelemmel követed mások munkáit?

- Persze! Ez nagyon fontos, mert tanulni lehet belőle. Vannak nagyon nagy sztár tetkósok külföldön és szép számmal akadnak itthon is.

A tetoválás egyre nagyobb népszerűségnek örvendő művészeti ág. A fiatalabb és az idősebb generációk között is folyamatosan nő azoknak a száma, akik különböző mintákat varratnak testrészeikre és sokan vannak azok is, akik tetoválógépet ragadnak a kezükbe és a szakma kitanulása miatt vágnak bele ebbe a műfajba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!