Hírek

2015.10.07. 17:55

A mocsárjáró kotrógép 800 köbméter iszapot távolít el

Dunaújváros - Kissé átalakította a városi kikötő öblének vízrajzát az augusztusi heves esőzés. Most visszaállítják.

Pekarek János

Alakul a hajózóút a dunaújvárosi kikötő öblében, ahol már második napja kotorja az iszapot a Béta-Q Kft. svájci gyártmányú iszapjáró munkagépe. Bár helyenként még ez a gép is nehezen bír a hatalmas feladattal.

Ahogyan már leírtuk, az augusztusi, minden eddiginél nagyobb és hevesebb felhőszakadás (monszun?) alaposan átírta az Alsófoki-patak torkolatának hegy-és vízrajzát.

A patak, elérve a Horgásztanya magasságát, délre, a kikötői öböl kijárata felé fordult eredetileg, és úgy engedte a vizet az öbölbe. Néhány évtized alatt e működése közben jelentős félszigetet alakított ki az öbölben.

A mocsárjáró kotrógép a medertérkép ismeretében nyolcszáz köbméter iszapot távolít el

Az említett monszun ideje alatt a patakon lezúduló, kezelhetetlenné vált víztömeg egyenesen (keleti irányban) átvágott a horgászok által csak füzesnek nevezett félszigeten, és új torkolatot szakított magának az öbölre. Az utolsó métereken kissé északnak fordulva.

A bajt még tetézte, hogy a partokat szakító víztömeg rengeteg hordalékot lerakott a kikötői öböl északi és déli része közötti csónakúton. Volt, ahol csak féltenyérnyi vízmélység maradt.

Az önkormányzat ezért szavazta meg azt a kétmillió forintos költségkeretet, ami a mederkotráshoz kellett. A helyi sporthorgász egyesület ezért szerződtette az adonyi kft.-t, hogy speciális mocsárjáró gépükkel végezzék el a munkát.

Mint képeinken láthatják: a munka javában zajlik! Ehhez hozzátartozik, hogy iszaptároló kazettákat kellett kialakítani a kikötői öböl sziget felőli részén. Ezek két méter mélyek. Bár a horgászok elkerítették, mégis felhívjuk mindenki figyelmét, hogy kerüljék el ezt a helyet! Aki belecsúszik egy ilyen iszaptároló gödörbe, az nagy bajba kerül!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!