Hírek

2016.01.04. 19:42

A múlthoz való viszonyunk, őszintén...

Dunaújváros – December végén néhány napot városunkban töltött Matthew Brunwasser, a Szerbiában élő amerikai újságíró. Többek között a főiskolán 2015-ben rendezett urbanisztikai konferenciahíre vonzotta ide.

Szente Tünde

Matthew Brunwassert érdekli,hogy az ötvenes évek tervasztalán született, újonnan megépült város lakói miként alkalmazkodnak a társadalmi,gazdasági, politikai változásokhoz. Mivel lapunk várostörténeti rovatának híre ment,ajánlásra minket is megkeresett, én az általa, ő pedig az általam elmondottakat rögzítette. A nyelvi nehézségeket Csetnegi László , a DSTV munkatársa hidalta át. Matthew Kalifornia állam San Francisco városában született. Az 1990-es évek közepén jutott el Bulgáriába, majd Törökországba, s jelenleg Szerbiában él. Budapesti barátainál döntötte el, hogy Dunaújvárosban is körbenéz.Korábban felvette a kapcsolatot Horváth Sándor történésszel,aki éveken át behatóan foglalkozott Sztálinváros mindennapjaival, tudományos igényű kutatásait a Kapu és a határ című könyvében jelentette meg. Végül Molnár Mihály mecénás közvetítésével szervezték meg az itteni személyes találkozásokat.

Matthew Brunwasser érdeklődik a közép-kelet-európai változások iránt Fotó: Szente Tünde

Matthew elmondta, hogy a közép-kelet-európai térség történései foglalkoztatják, a„Bolgár Dunaújvárosról”, Dimitrovgrádról már írt. A beszélgetésünk során feltett kérdései arra irányultak, hogy kik voltak a városalapítók, milyen az itt élők, a város vezetőinek és a kormánypártnak a viszonya a múltunkhoz? Arra is kíváncsi volt, hogy a hozzánk érkezők mit tudnak a városról,milyen előítéletekkel, sztereotípiákkal érkeznek? Mire a legbüszkébbek a dunaújvárosiak? Milyen kulturális preferenciáik vannak? Én pedig arról is faggattam,hogy milyennek lát bennünket az amerikaiakhoz képest? Válaszként arra hozott példát,hogy az amerikaiak úgy tesznek,mintha mindenki a barátjuk lenne, s ha megkérdezik,„Hogy vagy?”, nem várnak őszinte választ. Mi ezzel szemben komolyan elmondjuk az összes problémánkat.Talán dicséretnek vehetjük,hogy Matthew Brunwasser szerint Dunaújváros építészete méltó az „ÁTRIUM” nemzetközi túraútvonalba történőcsatlakozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!