Hírek

2017.05.25. 18:55

Dr. Galambos Dénes az M8-as fejlesztéséről és a jövő évi költségvetésről

A kormány főbb költségvetési irányvonalairól, parlamenti hozzászólásában kihangsúlyozott térségfejlesztési célokról tájékoztatta a média helyi képviselőit dr. Galambos Dénes tegnap.

Körmendi Erzsébet

Térségünk országgyűlési képviselője elmondta, hogy a törvényjavaslatok közül kiemelkedik Magyarország 2018-as költségvetése, amelyet júniusban kell elfogadnia a parlamentnek, és amely a munkából élők és a családok költségvetése lesz. Erről részletesen beszélt dr. Galambos Dénes, majd elmondta, hogy a május 18-án elmondott, a költségvetés általános vitájához kapcsolódó felszólalása már a 83. alkalom volt, amikor hozzászólt, interpellált az Országgyűlésben. Ezúttal egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az M8-as autópálya fejlesztése kitörési pont lenne térségünknek, és előmozdítaná a közforgalmi kikötő létesítését is. Jó esély van arra, hogy a kormány támogatja a Dunavecse–Kecskemét, másik oldalról a Pentele híd–Lepsény–Enying pályaszakaszok építési engedélyezési terveinek megrendelését.

Az M8-as említett szakaszai biztosítanák az összeköttetést is a másik három autópályával, az M5-tel, M6-tal, M7-tel, tette hozzá dr. Galambos Dénes, amikor a térség kitörési pontjairól beszélt. Az említett építési engedélyezési tervek nagyságrendileg hétmilliárd forintba kerülnének. Meglétük lehetővé tenné, hogy pályázati források megnyílása esetén ne legyen akadálya a megvalósításnak.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő a költségvetés helyi vonatkozásairól is beszélt tegnap
Fotó: Ady Géza

A képviselő a 2018-as költségvetéssel kapcsolatosan összefoglalva elmondta: "a munkából élőkről, a családokról, a biztonságról szól. Újabb lépéseket teszünk a teljes foglalkoztatottság irányába, a munkáltatói igényekhez igazítjuk az alap-, szak- és felsőfokú képzést, és természetesen továbbra is fontos cél lesz a munkahely-teremtés." A kormány célja, hogy a segélyt felváltsa a munka. 2010-hez képest ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, és reális elképzelés a munkanélküliségi ráta 4 százalékra csökkentése.

A népességpolitikában is fontos elemeket tervez a kormány, és fontos cél a szülők, kisgyermekes anyák munkába állásának segítése, ehhez kapcsolódóan a bölcsődei rendszer fejlesztése. A családi adózás bevezetése közel egymillió családnak nyújt segítséget. Jövőre minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak az ingyenes gyermekétkeztetésre, 3 százalékos lesz a nyugdíjemelés, tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, és jövőre is lesz első házasok adókedvezménye, otthonteremtésre még több forrás lesz.

A biztonságunk érdekében a kormány jövőre is megfelelő pénzügyi hátteret biztosít a határok védelmére, mondta el az országgyűlési képviselő. Majd azzal folytatta: a 2018-as költségvetéshez egy stabil gazdaság jelenti az erős alapot. A költségvetés egyik legfontosabb erőssége, hogy 2017-hez viszonyítva több jut egészségügyre, oktatásra, otthonteremtési programra, szociális területre, gazdaságfejlesztésre, útfelújításokra.

- 2018-ban 4,3 százalékos gazdasági növekedés valósulhat meg 2,4 százalékos hiány és 3 százalékos infláció mellett. Magyarország jövő évi költségvetését az előző évihez hasonlóan a kiszámíthatóság, a biztonság és a fejlődés jellemzi - zárta gondolatait Galambos Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!