Hírek

2013.11.13. 19:20

Dunaújvárosban az egy évnél régebbi álláskeresők aránya 29,2 százalék

Dunaújváros - Mivel a közeljövőben sokaknak nagy szüksége lehet új állásra, betekintettünk a helyi statisztikákba.

Pekarek János

Pillanatkép a dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségen. Tizenhat település tartozik ide (Fotó: Ady Géza)

Fejér megyében szeptember végén 17879 embert tartott nyilván álláskeresőként a megyei kormányhivatal munkaügyi központja. Ezen belül Dunaújvárosban ugyanebben az időben 4642 fő szerepelt ugyanebben a nyilvántartásban.

A helyzet némiképen javult az előző, augusztusi adatokhoz képest: a megyében 289 emberrel lett kevesebb az álláskeresők száma, míg a városban 127 fővel csökkent a számuk.

Jobb a statisztika az előző év, azaz 2012. szeptemberéhez viszonyítva. A megyében 2041 emberrel csökkent a munkát keresők száma.

Megyénkben munkaerőpiaci szempontból a legrosszabb a helyzet továbbra is Sárbogárdon és környékén (itt 18 százalékos a munkanélküliek aránya az aktív korú népességhez viszonyítva), a legjobb pedig Móron és vidékén (6,3 százalék.) Dunaújvárosban ez 10,8 százalék.

A megyei átlag 9,2 százalékos, 0,1 százalékkal kisebb az egy hónappal korábbinál, és 1 százalékkal alacsonyabb a tavaly szeptemberhez képest.

Mindig különösen fájdalmas a pályakezdő munkanélküliek esete. A Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyéket tömörítő Észak-Dunántúli Régióból a mi megyénkben tartották nyilván közülük a legtöbbet szeptember végén: 2513 fiatalt. Dunaújvárosban 691 pályakezdő munkanélküli szerepel a statisztikákban, arányuk 14,9 százalék.

A megyei álláskeresők között a férfiak aránya 46,2 százalék. Több mint négyötödük fizikai foglalkozású (volt). A legtöbben közülük a szakmunkások vannak: 32,4 százalékkal. Majdnem ennyi a betanított munkások aránya: 31,4 százalék, a segédmunkások aránya 17,6 százalék.

A nyilvántartott álláskeresők alig több, mint a fele, 50,5 százaléka legfeljebb hat hónapja szerepel a statisztikában. 29,4 százalékuk viszont már több mint 12 hónapja folyamatosan ott van a regisztráltak között. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest az egy évnél régebb óta nyilvántartottak aránya 1,5 százalékkal növekedett. A megye nyolc munkaügyi kirendeltsége összesen 2895 munkahelyet kínált az álláskeresőknek. Ebből 1321 állást szeptemberben jelentettek be a munkaügyi szervezeteknél. Elsöprő többségében a nem anyagi szolgáltatások területéről van üres állás, a legkevesebbet pedig a mezőgazdaságból.

Az újonnan bejelentett álláshelyek majdnem háromnegyede legfeljebb általános iskolai végzettséget igényel. Az új állások 17,3 százaléka szakmunkásképzőt, szakiskolát végzetteknek szól. Főiskolai illetve egyetemi végzettséget a megyében idén szeptemberben kínált új állások mindössze 2,3 százaléka igényel pillanatnyilag.

Dunaújvárosban szeptember végén az egy éven túl nyilvántartott álláskeresők aránya 29,2 százalék volt. A 4642 álláskeresőből 2637 maradt ellátás nélkül. A legfeljebb általános iskolát végzettek aránya meghaladja az egyharmadot (36 százalék). Szeptember végén 257 üres álláshelyet tartottak nyilván városunkban. Az álláskeresőknek az aktív népességhez viszonyított arányában Dunaújváros és környéke Fejér megyében a 6. helyen áll.

Pillanatnyi kívülállóként, munkahellyel rendelkező emberként (de ez a helyzet mindannyiunknál megváltozhat bármikor...) úgy látom, nem is a munkakeresők száma és aránya a magas. Nem is aza a legrosszabb, hogy soka pályakezdő munkanélküli. Még az sem lenne túl nagy baj, hogy főképp alig iskolázott embereket keresnek a munkaadók. Ám a megyében 17 ezer állástalanra 3 ezer állásajánlat jut...

 

 



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!