Hírek

2014.12.12. 17:30

A cigányprímás hegedűjében benne van az ősök lelke

A Dunagyöngye Halászcsárda cigányprímásával, Ráduly Attilával a megváltozott világról, a mulatásról, a szeretetről, és hűséges társáról, a felmenőitől örökölt hegedűjéről beszélgettünk egy tányér lilahagymás haltöpörtyű falatozgatása közben.

Szente Tünde

Ráduly Attila a hangszerek királynőjével, a hegedűvel. Aminek lelke van...

A Szalki-szigeti halászcsárda ízletes halételei mellé mind a mai napig élőzenével kedveskednek a betérőknek. A vendégek egy része élvezi a muzsikát, de akad olyan is, akit zavar a cigányzenészek jelenléte - árulja el a zenekarvezető, Ráduly Attila.

- Találkoztam már olyan családdal, ahol a gyerekek végig a telefonjukon játszottak, de még a szülő is a laptopján dolgozott evés közben. Szerencsére nem ez a jellemző, az itt megfordulók többsége jókedvvel távozik tőlünk. Nem ritka az sem, amikor egy-egy nóta közben könnybe lábad a hölgyek, urak szeme. A zene felkavarja a lelküket. Miként az én lelkiállapotomat is elárulja a játékom. Amikor mélypontra jut az ember, észreveszik a pincérek, milyen keservesen szól a hegedűm. Olyan is előfordul, hogy munka közben kijönnek a könnyeim, ha rázendítek Az én apámnál nincs jobb a világon kezdetű nótára. A vendég nem látja, mert elfordulok, legbelül sírok, és azután megkönnyebbülök egy kicsit.

- A hegedű a hangszerek királynője, lelke van neki, olyan, mintha élne, pedig egy fadarab - avat be legbensőbb titkaiba a zenész családba született prímás, akiről az a hír járja, hogy a Száz Tagú Cigányzenekarnak is tagja volt korábban. Az ódon hegedűje nem is olyan régen az egyik vendég, egy hangszerkereskedő érdeklődését is felkeltette, aki azonnali ajánlatot tett a megvásárlására.

- Nem eladó - volt a határozott válasz. - Már négy generációt szolgált ki, a sorszámozott darab apai felmenőimtől szállt rám. Benne van az ősök lelke! Hozzám nőtt.

Attila a szórakozáson mást ért, mint a mai kor embereinek többsége, helyre-igazítja őket, amikor úgy fogalmaznak, hogy jól kimulattuk magunkat : - Elmagyarázom nekik, hogy mit jelent a mulatás. Bejössz a családoddal, megvacsorázol, szól a zene, elhúzatod a feleséged nótáját, esetleg felkéred táncolni, majd elhúzatod a cigánnyal a te nótádat is, jókedved lesz, jó érzéssel, elégedetten távozol, na, akkor valóban kimulattad magadat. Igaz, ez pénzbe kerül, de így teljes az egész!

A prímás megváltozott világunkat fejcsóválva konstatálja: - Régen az alma, ami átesett a szomszédhoz, visszakerült a gazdájához. Ercsiben éltem sokáig, s nem kellett zárni a lakást, mert nem mentek be hívatlan vendégek a másik otthonába. Közeledik a karácsony, és sajnos, már ez sem annyira a szeretetről, sokkal inkább egymás túllicitálásáról, a családok közötti rivalizálásról szól. A szeretet azt is jelenti, hogy elesett embertársunkat felemeljük, segítünk rajta. Kérdezem én, ha nem szereted felebarátodat, miként szeretheted saját magadat?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!