Hírek

2013.06.03. 16:42

A napokban magas vízállás jön a Dunán - rekord is lehet

Dunaújváros - Bízzunk Istenben, de tartsuk szárazon a puskaport: ez a tanács jól jöhet még a napokban.

Pekarek János

Rendkívüli készültséget rendeltek el az árvíz miatt Győr-Moson-Sopron  és Komárom-Esztergom megyében a hét végén. Az előrejelzések szerint a mostani vízszinthez képest három méterrel magasabb ár jöhet le a Dunán a következő napokban. Elsősorban a Szigetközben, Szentendréénél és Budapesten készülnek rendkívüli állapotra. A kormány négymillió homokzsákkal, valamint 5-6 ezer ember mozgósításával készül az árvízveszélyre. Megkezdődött az átcsoportosítás: Szolnokról 160 szakembert vezényeltek át.

Az országban összesen ezer kilométer hosszúságban rendeltek el védelmi készültséget a folyók gátjain. A legnagyobb a veszély a Szigetközben, ahol a védvonal alacsonyabb, mint a várható vízszint. Szentendrénél valószínűleg be kell vetni az újonnan épített mobilgátakat. Ezzel együtt kedden derül ki igazán, mekkora veszéllyel kell szembenéznünk. Hétfőre virradó éjjel Passaunál 12 méteres rekord vízszinttel tetőzött a Duna. A katasztrófavédelem számításai szerint a jelenlegi adatok alapján a 2002. évi árvízhez hasonló vízszintekre számíthatunk a közeli napokban. Úgy számolnak a szakemberek, hogy Budapesten megközelíti, de nem éri el az eddig mért 860 centiméteres maximumot a folyam vízszintje. Biztos, ami biztos alapon nem csak Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, hanem Pest, Fejér, Tolna és Baranya megye árvízvédelmi erőit is készültségbe helyezték. Az ártereket el fogja önteni a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!