Hírek

2013.10.30. 14:45

A német testvériskolában jártak a dunaferres diákok

Dunaújváros - Október végén egy hetet a németországi testvériskolában, Göttingenben vendékeskedett a Dunaferr iskola küldöttsége.

Gallai Péter

A kis csapat Szekszárdi Edina és Meksz Dóra tanárnő vezetésével a múlt heti indulás után menet közben egy napot a csodálatos Prágában töltött el, majd utána a dunaújvárosiak szerencsésen megérkeztek Göttingenbe, ahol Peschel igazgató fogadta a Dunaferr iskola különítményét. A köszöntő beszéd után a diákok megnézték a német iskolát, majd megismerkedtek a település nevezetességeivel. Az egyik napon rendhagyó történelem órán vettek részt a fiatalok, amikor a régi német határ mentén alapított múzeumba látogattak. ahol az NDK-t és az NSZK-t elválasztó határsáv megépítéséről, valamint annak hatásairól hallottak megdöbbentő és ugyanakkor érdekes történeteket. Ezt követően megnézték Duderstadt gyönyörű belvárosát.

A vendégek a hét során bebizonyították, hogy nem volt hiábavaló a gyakorlati oktatásuk a Dunaferrben, mert akadály nélkül vették a feladatokat. Még a rendvédelmis lányoknak is sikerült működőképes lámpát összeszerelniük. Azért lazításra is jutott idő az élményfürdőben.

Einbeckben nemcsak a sörgyártás régi és új módszerével, de néhány hátborzongató középkori szokással is megismerkedtek a magyarországi vendégek. Persze a fiúk számára a nap fénypontja a gyárlátogatás volt, bár őket nem is annyira a sörkészítés több évszázados fortélyai, hanem annak eredménye érdekelte. A programok részeként eljutottak ,még a Satorius nevű gyárba is az újvárosiak. ahol mérlegeket és szűrőket készítenek a legkülönbözőbb felhasználásra.

Az egy hét hamar elrepült, de mielőtt elbúcsúztak a vendéglátóktól a dunaferresek, átadták Csapó Gábor igazgató üdvözletét és meghívták német barátaikat a következő tanévre Magyarországra.

Végül múlt hét pénteken este indultak haza Göttingenből az iskolások, de az útépítések és a köd miatt kicsit módosítani kellett az eredeti terven. Így Chesky Krumlov helyett megint Prágát ejtették útba, ahol a Svejk éttermet és felkeresték. Szombat éjfélre fáradtan, de annál több élménnyel gazdagodva ért véget a gyerekek kirándulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!