Hírek

2014.06.10. 14:55

Dunaújváros Ifjúságáért díjjal ismerték el Szőke Genovéva munkáját

Neve mára már összeforrt a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttessel. Több ezer fiatalnak mutatta és tanította meg a néptánc elsöprő varázsát és közösségteremtő erejét. Szőke Genovéva táncművész-tánctanár munkáját a közelmúltban vehette át Dunaújváros Ifjúságáért díjat.

Szabó Szabolcs

Fotó: Ady Géza

- Különösen szerencsés vagyok, hiszen a munkám egyben a hobbim is. A tánc és táncoktatás tölti ki mindennapjaimat, egyszóval: az életem - ad gyorsjelentést magáról a friss Dunaújváros Ifjúságáért díjas, akiről pályatársa és kollégája, Suplicz Mihály korábban így nyilatkozott lapunknak: aki ebben a városban az utóbbi évtizedekben foglalkozott néptánccal, táncoktatással, az biztos találkozott már Szőke Genovévával.

Az adattenger is ezt bizonyítja, hiszen több ezer diáknak mutatta meg a néptáncban rejlő erőt, energiát.

Szőke Genovéva 1986-ban csatlakozott a Vasas Táncegyüttes nagy családjához. A tánctanulás során végigjárta a kötelező ranglétrát. Hamar felfigyeltek a gyerekek iránti különleges érzékére, így 1997-ben már saját gyermekcsoportját vezethette. Ekkor kezdődött tánctanári munkásága. Elvégezte Székesfehérváron a tánctanári iskolát, és napjainkig lelkiismeretesen tanítja a magyar néptánc alapjait. A Vasason kívül a Móricz Zsigmond és az Arany János iskolában és is tanított, jelenleg a Dózsa György Általános Iskola pedagógusa, valamint a hosszú évek óta a Violin Művészeti Iskola tánctanára és közel két éve a már többször is említett Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes felnőtt csoportjának vezetője. Ha ez nem lenne elegendő feladvány, akkor megjegyezzük, hogy párhuzamosan még három csoportot irányít nagy sikerrel. Koreográfusként és csoportvezetőként is számtalan fesztiválon vett részt, többször nyert is díjat a Balatonboglári Méta Fesztiválon, illetve a Baracsi Fesztiválon is.

- A sok munka motivál. A gyerekekkel folyamatosan készülünk az aktuális fellépésekre, fesztiválokra. A díjak, elismerések sokkal fontosabb számomra, a gyerekektől és a szülőktől érkező visszajelzések. Jó érzés látni, hogy a tánc közben kinyílnak a fiatalok, hogy számukra kihívást és örömet jelent egy-egy jól sikerült fellépés. A táncoktatás mellett közösséget is építünk, a Vasas tényleg úgy működik, mint egy nagy család és a kollégáimmal azon dolgozunk, hogy ezt a légkört megtartsuk, ápoljuk - mondja Szőke Genovéva, akit a következő hónapok, évek feladatairól is kérdeztünk:

- Régi vágyunk, hogy a többet dolgozzunk a Vasas felnőtt csoportjával, kérdés jut-e majd rá elég idő. A gyermekcsoportjaink úgy érzem, jól teljesítenek, és ezt szeretnénk megőrizni a következőkben is. Az országos fesztiválok elismeréseit, díjait szemlélve ott vagyunk Magyarország első 3-4 legjobb együttesében. Ez hatalmas öröm és felelősség egyben. Igyekszünk mindig megugrani a magunk által is megkövetelt színvonalat. Mindez természetesen nem mehetne a szülők nélkül, akik az együttes mögött állnak és segítik a munkánkat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!