Hírek

2013.12.17. 19:15

A mezőfalvi néptáncosok jubileuma

Ötvenöt évvel ezelőtt alakult meg Mezőfalva néptáncegyüttese. Egész generációk életét határozta meg ez.

Horváth László

Két fellépéssel ünnepelte Mezőfalva néptáncegyüttese a több mint fél évszázados jubileumi évfordulót. A különleges alkalomból összeállított műsorban a jelenlegi együttes mellett az utánpótlás és a régi, „öregekből” verbuválódott formáció is hatalmas sikerrel tartott bemutatót a magyar virtusból. A gála végén a táncosok az elmúlt ötvenöt év művészeti vezetőit is színpadra hívták.

Az alapításának ötvenötödik évfordulója alkalmából a mezőfalvi tánccsoport tagjai fergeteges műsorral köszöntötték a velük együtt ünneplőket, az őket köszöntőket.

A jeles évfordulót pénteken és szombaton tartotta meg a Mezőfalvi Néptánc Együttes. A két alkalommal színpadra lépő közel száz táncos fergeteges sikere nemcsak a fellépők közös örömét jelentette ezen az estén, hanem a meghívott több mint 450 vendég hagyománytisztelő szeretetét is. Pénteken és szombaton ötvenöt év eltáncolt táncaiból összeállított koreográfiák elevenedtek meg. Az iskola tornatermében felállított emelvényen fiatal és idős táncos egymást váltva lépett a közönség elé. Mezőfalván már óvodás korban kezdődik a táncoktatás, és sokaknak egész életen át tart a kapcsolata ezzel a művészettel.

Egy korszak képviselői: ifj. Bánáti Béla és Wünsch László (Fotó: Horváth László)

Az 1958 decemberében Seszták József kultúrfelelős és Domanyek András segítségével alakult együttes első művészeti vezetője Bánáti Béla lett, akinek fia a gálán tiszteletbeli vendégként köszöntötte a mezőfalviakat. 1971 után a tánckar működését Galambos Pálné karolta fel, aki először hívta fel a figyelmet az utánpótlás-nevelés fontosságára. A mai időkben Csonka Emese munkáját dicséri az utánpótlás sikere.

A régi fotón az alapító Seszták József látható 1953 ban, mellette Fülöp Irén, Kertész Ilonka, Szalai Erzsébet, Högyi Sarolta (Fotó: amatőr felvétel)

1971-től nemzedékváltáson ment át a csapat. A művészeti munkát innentől Wünsch László irányította. Erre az időszakra tehető a néptánc táborok újjáéledése, ahol a görög és sváb hagyományokon keresztül tovább erősödött a magyar tánckultúra. A testvéri kapcsolatokat ápoló csoportokat máig szoros barátság fűzi össze. Tagjaik között több házasság is köttetett.

Wünsch László 27 éves kiváló és értékteremtő munkáját három évig Farkas Anikó folytatta, majd az együttes mostani vezetőjéhez, Szárszó Lajoshoz került a különleges „stafétabot”.

A Mezőfalvi Néptánc Együttes az eltelt több mint fél évszázad alatt számos hazai és külföldi fellépésen öregbítette hazánk és szűkebb környezetünk Mezőfalva hírnevét. Bemutatóik alkalmával (rangos elismerések mellett) méltán vívták ki minden alkalommal a közönség szeretetét. Az ötvenöt éves jubileumon majd ötszázan kívántak boldog születésnapot!

 

Ötvenöt év, megszámlálhatatlan koreográfia, szinte megszámlálhatatlan tag, leírhatatlan hangulatok: ez a hagyományőrzés a mezőfalvi táncosok számára.

Nem véletlen, hogy közel ötszáz ember tartotta fontosnak elmenni és megnézni a jubileumi műsort. A mai világban ez a nézőszám szinte páratlan. Mint az együttes.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!