Hírek

2017.08.18. 18:55

A Nobel-díj felé: Nyerki Emil, a dunaújvárosi "lézerfizikus"

A dunaújvárosi Nyerki Emilről, a Szegedi Tudományegyetem molekuláris bionika szakos hallgatójáról tavaly tavasszal hallottunk először, amikor is beválogatták a legjelentősebb tehetséggondozó programba.

Balla Tibor

Közel 20 ezer pályázóból választották ki azt a 315 fiatal tehetséget, akik részt vettek a Magyar Templeton Program tehetségtámogató programjában. Aztán áprilisban szóra bírtuk nagyívű terveiről, amiktől csak ámultunk. Célként két Nobel-díjat tűzött ki.

Alig több, mint egy év után kíváncsiak voltunk, most épp hol tartanak a Nobel-díj felé vezető lépések.

- Tavaly óta volt némi változás. Akkor még négy kutatási témám volt. Azóta a biofizika tanszéket elhagytam, mert az a projekt egész egyszerűen leállt. A laktózszenzoros téma miatt beválogattak az 50 tehetséges magyar fiatal programba. Sajnos az a projektem is leállt azóta, mivel nem tudtunk megfelelően előrehaladni. Jelenleg a lézerfizika tanszéken vagyok. Ez egy új téma, amit múlt nyáron kaptam. Egy összetett dolog, lényegében a lézerfizika, anyagtudomány és a sejtbiológia keveréke. Sajnos most még erről többet nem mondhatok.

Nyerki Emil info-bionika mérnök mesterszakos, kutat, sportol és hobbira is van idő Fotó: Zsedrovits Enikő

Annyi elárulható, hogy a hétköznapi élethez kapcsolódni fog-e?

- Természetesen. A lézerfizikai tanszék alapvetően orvosi lézer fejlesztéssel foglalkozik. Különböző lézersebészeti eljárások fejlesztése folyik nálunk, nagyon jó a kapcsolat a szemklinikával, a fül-, orr- gégészeti klinikával, és még sok más klinikával. Az egyik nagyon nagy előnye ennek a technológiának a személyre szabott terápiában lesz. Amit elmondhatok, lézerek és egy berendezés segítségével egyszerre olyan százezer sejtbe úgy tudunk bejuttatni biológiai vagy kémiai anyagot, hogy ezt a sejt túléli.

Utolsó beszélgetésünkkor épp egy zürichi kutatásra indult.

- Hihetetlen jó volt. Amikor odaértem, nem éreztem azt, hogy kultúrsokkom van. Ebben nagyban közrejátszott az, hogy ahol dolgozom, ott is nagyon sok nemzet képviselteti magát. Azt, hogy csak angolul beszéltünk, azt kicsit meg kellett szoknom. Jól beszélek, nagyon régóta tanulok angolul, de furcsa volt, hogy egy idő után már a gondolkodásom is ráállt. Amikor itthoniakkal beszéltem, akkor meg fura volt magyarul beszélni. Kulturális szempontból hihetetlen nagy fejlődés volt az egész program. Maga a program Svájcban, Münchenben, Stockholmban, Párizsban, illetve Cambridge-ben volt. Mindenhol húsz fő. A svájci csoportnál talán tíz nemzet képviseltette magát. Spanyolok, szerbek, horvátok, lengyelek, volt egy görög, egy kazah srác. Nagyon jól el tudtunk beszélgetni. A legextrémebb talán az volt, amikor egy török lánnyal beszélgettünk a magyarországi török megszállásról. A munka nagyon kemény volt, több napon át tizenöt, tizenhat órát dolgoztam. De ezt ott értékelik.

A müncheni ámokfutáskor két utcára voltunk egy hamburgerezőben, és hallottuk a lövéseket. Kimentünk az udvarra, és amíg a taxibuszok jöhettek értünk, addig a tetőtérben német srácok láttak vendégül minket. Nagyon befogadóak voltak. Sokáig tartott, mire feldolgoztuk, de összehozta a társaságot.

A zászlóforgatásban van előrelépés?

- A csoportunknak én vagyok az egyik vezérzászlósa. Az álló produkciók mellett hívnak minket menetelős programokra is, akkor másfél-két órán keresztül forgatjuk, dobáljuk dobszóra a zászlót. Most a Királyi Napokra megyünk Székesfehérvárra, de lesz Szeged-Szatymazon is fellépésünk. Nyáron megyünk mindenfelé.

A könyve hogy halad?

- Sehogy. Mostanában inkább az edzésre fektetem a hangsúlyt. Súlyban maximum öt kiló ment le tavaly óta, de alapvetően az izomépítésre koncentrálok. Egy éve elkezdtem kettlebellezni. Nagyon intenzív, kemény, de roppant mód szeretem a csapatot, meg az edzésformát is. A heti három-négy futás is mindig megvan. A cél jövő ősszel egy maraton. Teljesen ráálltam az egészséges életmódra. Ebben képzem is magam. Szeretném motiválni a környezetemet, mert az egészséges életmód hihetetlenül egyszerű. Futni mindenki el tud menni, csak egy kis kitartás és motiváció kell. Ezt szeretném megadni az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!