Hírek

2017.01.24. 15:50

A pályázatok igen fontosak - Tavaly a tornacsarnok felújítása volt a legfontosabb fejlesztés

Adony - Milyen évet zárt az önkormányzat, a település? A polgármester, Ronyecz Péter összegzett.

Tribolt Lajos

- Az év egyik - ha nem a legnagyobb - folyamatos munkát, feladatokat jelentő kihívása kétségkívül a Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt pályázat sikeres megvalósítása volt. A pályázat tornatermek, tornacsarnokok felújítására vonatkozott, amire sikeresen pályáztunk, és 20 millió forint támogatást nyertünk - mondta Ronyecz Péter polgármester.

Ronyecz Péter polgármester szerint a felkészülés éve volt a 2016-os esztendő

Maga a pályázat és az elnyert támogatás a tornaterem vizesblokkjainak felújítására és korszerűsítésére, illetve a nyílászárók cseréjére, valamint a küzdőtéri padlózat felújítására vonatkozott. A kivitelezési költség végül nagyobb - 30 millió forint - lett, egyrészt, mert a közbeszerzésen a 20 millió helyett 30-ért vállalták, másrészt pótlólag még elvégeztettek olyan indokolt feladatokat is, amelyek a pályázatban eredetileg nem szerepeltek.

Így aztán a 30 százaléknyi önerővel, valamint saját önkormányzati forrásból megrendelték a belső fűtési egységek átalakítását, felújítását. Elvégeztették a radiátorcseréket, vastagabb gumiszőnyeget rendeltek, és azokat a nyílászárókat is kicserélték, amelyekre nem vonatkozott a pályázat. Ennek megfelelően az önerőn kívül még plusz 10 millió forintot költöttek a tornacsarnokra.

A másik jelentős munka a Magyar utca aszfaltozása volt. A képviselő-testület úgy döntött néhány évvel ezelőtt, hogy minden évben egy utcát aszfaltoztatni fog. Elkészültek a Magyar utcának a komplex tervei, de a 2016-os költségvetésük nem tette lehetővé, hogy a köz is belekerüljön. A források függvényében tovább folytatják ezt a munkát, ami több egyszerű aszfaltozásnál, hiszen egyben a vízelvezetést és a járdát is meg kell oldani, szóval egy átfogóbb, és egyben drágább munka maradt hátra, de a jövőben tovább tudnak haladni ezen az úton.

- Az önkormányzatnak van pénze, a gazdálkodásunk kiegyensúlyozott és igen stabil, de saját fejlesztési forrásaink azért behatároltak. Több olyan projektünk van előkészítés alatt, amelyek sikeres megvalósítása érdekében azért óvatosan kell bánnunk a rendelkezésre álló saját forrásokkal. Ezek a pályázatok önrészt valamint áfát tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a meglévő önkormányzati pénzzel ki kell egészítenünk ezeket a forrásokat. Gyakorlatilag lekötöttük a saját források lehetőségét, ezért nincs saját fejlesztésre szabad keretünk ebben a pillanatban - fogalmazott a polgármester. Alapvetően TOP-os és uniós forrásokról van szó, amelyekre benyújtották a pályázataikat, és amelyeket be is fogadtak.

A települési operatív fejlesztési program, tehát a TOP-os források tekintetében négy dologra pályáznak. Ebből az egyik a régi polgármesteri hivatal felújítása, amelyből szeretnék kialakítani a központi orvosi ügyeletet és a civil egyesületeknek székházat. Egy másik rendszerben pályáztak a kastélypark felújítására, játszótér építésére gyermekeknek, és közben egy másik pályázatot is benyújtottak felnőttek játszóterének építésére. Információik szerint nyertek ezen a fejlesztési forráson, tehát ez megvalósul. A harmadik fejlesztés a Rákóczi utca közlekedésbiztonságának javítása, gyalogos átkelőhely, parkolók kialakítása a Hunyadi utcától a Bajcsy-Zsilinszky utcáig.

A negyedik a piactér felújítása, térkövezése, burkolása. Döntés március körül várható, hogy melyik lesz nyertes pályázat, és milyen fejlesztésekbe tudnak belekezdeni. Van még egy fontos tétel a TOP-os pályázatoknál, ami a Vetus Salina árok kültéri részének burkolása és egy plusz rendszer kiépítése a nagy mennyiségű csapadékvíz elvezetéséhez.

Az adonyi iskolát ugyan átvette a tankerület, de a település önkormányzata gondoskodott a tornacsarnok felújításáról
Fotó: Molnár Artúr

- Elégedettek akkor lehetünk, ha minél több pályázatunk sikeres lesz, és az ahhoz lekötött saját forrásaink a terveink szerint fognak hasznosulni. Amennyiben valamely pályázatunk sikertelen lesz, elkezdjük ugyan saját forrásunk szerint a fejlesztéseinket, de lényegében több és igazán nagy fejlesztést mindenképpen egyszerűbb lenne pályázati támogatással megvalósítani - fogalmazott a
városvezető.

- Összességében az önkormányzatnak nincs szégyellni valója. Jelentős forrásra pályáztunk, ezeket elő kellett állítani, meg kellett írni. Minden intézményünk stabilan működik, és egész évben biztonságosan működött. A szolgáltatások jól működtek. A civil szervezetek aktívak, sikeresek voltak, mindenki megkapta az igényelt támogatást. A rendezvények támogatása, finanszírozása, az első lakáshoz jutók támogatása, a Bursa Hungarica ösztöndíj biztosított volt, tehát minden olyan, a településre vonatkozó támogatási rendszer, ami eddig megvolt, az meg is maradt, sőt többet költöttünk ezekre a feladatokra.

- Összességében az önkormányzat jó évet zár, mégha kevés is volt a látványos fejlesztés a településen. De azt is látni kell, hogy a 2016-os év inkább a felkészülés éve volt, és az elkövetkezendő két évben lesz meg a munkának a látványos hasznosulása, a fejlesztések megvalósulása - tette hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!