Hírek

2015.07.16. 14:43

A pentelei posta története - Öt hónap múltán ismét működik a hivatal

Dunaújváros – Újra lehet levelet feladni, csekket befizetni a pentelei Petőfi utcában álló postahivatalban!

Pekarek János

Hivatalosan is megnyílt az óvárosi Petőfi utcai posta csütörtökön reggel kilenc órakor. Valójában már egy nappal korábban is nyitva állt a hivatal, mivel szerdán amolyan „nulladik napot” rendeztek ott, mondta Hingyi László, a pentelei körzet önkormányzati képviselője. Akkor próbálták ki a rendszereket, de bárki betérhetett ügyet intézni, levelet feladni, csekket befizetni.

Már tavaly lehetett hallani arról, hogy a Magyar Posta három kis posta bezárását tervezi Dunaújvárosban. Idén március 2-án ez meg is történt, a lakossági tiltakozás ellenére. A tiltakozás folytatódott, az önkormányzat újranyitást ígért, legalábbis a háromból kettő posta esetében. Hosszas egyeztetések után ezt sikerült elérni: májusban megnyílt a Barátság úti kisposta, s most a Petőfi utcai is.

Itt, az óvárosban ráadásul rögtön majdnem teljes körű szolgáltatásokat nyújt az intézmény. A csomagkiadás és a banki tevékenység kivételével minden más postai munka zajlik a felújított régi helyen.

Hingyi László, Pentele önkormányzati képviselője az újranyitott Petőfi utcai postahivatal előtt. Nagyon sok tárgyalásra, egyeztetésre volt szükség az ügy elintézéséhez. Zsedrovits Enikő

A pentelei posta több mint százharminc esztendős története tehát rövid szünet után folytatódik tovább! Igaz, nem egészen ugyanúgy, mint eddig. Ebbe beleértjük azt is hogy szépen felújították a hivatalt belülről, sokkal kulturáltabb a környezet, mind a dolgozóknak, mind az ügyfeleknek, mint volt. A felújítás hamarosan folytatódik az épület külsején is. Pótolják például a kényszerű üzemszünet alatt ellopott fém ablakpárkány-borításokat is, de kijavítják a vakolatot, s várhatóan újrafestik a burkolatot.

Ám változott az üzemeltető is! Immár nem a Magyar Posta fizeti a helyiség működési költségeit és a dolgozók bérét sem. A dunaújvárosi önkormányzat saját, száz százalékos tulajdonában lévő cége, a DVG Zrt. révén vállalta az üzemeltetést, költségeivel együtt. A DVG már mint postapartner intézi a két újranyitott hivatal működtetését. A postával folytatott tárgyalásokon Szepesy Attila alpolgármester, Hingyi László, és Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója képviselte a várost.

Kizmus Szabolcs, a DVG Zrt. fejlesztési és ügyviteli vezetője

A működtetés költségei Hingyi László szerint évente mintegy huszonötmillió forintot tesznek ki. Ebben benne van nem csak a hivatal épületének fenntartása, hanem a két kisposta összesen három dolgozójának bére is. Mindkét újranyitott hivatalban egy-egy tisztviselő dolgozik egy harmadik kollégájuk, aki beugróként tudja helyettesíteni őket.

A penteleiek régi ismerőst köszönthetnek újra a Petőfi utcai posta pultjai mögött. Wiederwald Dóra a hivatal márciusi bezárása előtt is itt dolgozott. Most öt hónapi munkanélküliség után ül vissza a pult mögé.

Wiederwald Dóra ismét postaforgalmi ügyintéző Pentelén

Mint az ifjú postaforgalmi ügyintéző mondja, szerdán, az úgynevezett nulladik napon féltucatnyi ügyfél jelentkezett az arrajárók közül.

Mindenki örömmel fogadta a kisposta újranyitásának hírét, amit már régóta kértek, és a városi tisztségviselők régóta ígértek is. Csütörtökön viszont már több mint harmincan jártak ott. A jelek szerint gyorsan terjednek a hírek, különösen a jó hírek Pentelén. Igaz, ez a létszám még mindig elmarad a régi napi ügyfélforgalom adataitól, de nyilvánvaló, hogy hamarosan eléri majd azt, mondta Kizmus Szabolcs, a DVG Zrt. fejlesztési és ügyviteli vezetője. Aki Pentele központjában jár, orvosnál, bevásárolni, az úgyis ide fog betérni ügyintézni.

A régi-új postahivatalból csak két dolog hiányzik. Nem használhatnak bankkártyát az ügyfelek, mert a banki tevékenységre nem jogosultak a postapartnerek. És nem vehetnek át csomagot sem noha csomagot feladhatnak Petőfi utcában. Ez azonban aligha rontja el a penteleiek régóta nagyon várt örömét.

Mindenképpen sikerként könyvelhetjük el ezt a nagyjából féléves történetet, ami nagyon sok bosszúsággal, idegeskedéssel, még több vitával, tárgyalással, egyeztetéssel járt.

A posta, forgalmi adatokra hivatkozva, három kis hivatal bezárását jelezte. A Barátság úti és a Petőfi utcai mellett a Vörösmarty utcai hivatalét is.

Míg az előző kettő újranyitását (más szervezeti keretek között, városi pénzből) sikerült elérni, addig a technikum negyedben lakók szomorúak: az ő kispostájuk zárva maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!