Hírek

2016.04.29. 13:35

Gebei Péter: hosszú és kemény út vezetett a csúcsra

Nagyszerű éve van, lesz a magyar jégkorongnak. Az oroszországi Top Divíziós világbajnokságon ott lesz a magyar válogatott, a játékvezetők között pedig Gebei Péter. A felnőtt világbajnokság csúcsosztályában legutóbb harmincnégy éve volt magyar bíró, Schell László személyében.

Agárdy Csaba

Gebei Péter, a jégkorong világában csak Retye, hosszú és eredményes játékospályafutás után állt be a zebrák közé. (A játékvezetőket a csíkos mezük miatt becézik így.)

2003-ban a gyerekek között kezdett el bíráskodni, ahogy korábban nyilatkozta: „ Minden különösebb elképzelés nélkül. Nem voltak bennem ambíciók, úgy gondoltam, ez a tevékenység arra jó lesz, hogy a sportág mellett maradhassak. ”

Szinte törvényszerű volt, hogy nem maradt meg a hobbisták között, hiszen egykori válogatott játékosként rögtön látszott, hogy korcsolyázótudása kimagaslik a mezőnyből, és lát is a pályán. Többen biztatták, vegye komolyan a bíráskodást és ő így is tett, aminek eredményeképp évről évre lépegetett a ranglistán felfelé.

- 2006-ban az U18-as divízió II-es világbajnokságon vonalbíró voltam, de a vébé után mondták a játékvezető testület vezetői, hogy többet vonalbíróként nem alkalmaznak, viszont szeretnék, ha a jövőben vezetőbíró lennék. Megfogadtam a tanácsukat és innentől kezdve vezetem a mérkőzéseket. Abban a szezonban beindult az EBEL-es karrierem is.

Gebei Péter először csak hobbinak tekintette a játékvezetést. Ma már kőkemény profi

A dunaújvárosi sportember minden évben részt vett valamelyik világbajnokságon, tavaly például a krakkói divízió I/A-son, ahol a felnőtt válogatott kiharcolta a Top Divízióba való jutást. Vagyis mondhatnánk, kéz a kézben jutottak az elit csoportba.

- Spori! Mondhatjuk, hogy a csúcsra ért?

- Mondhatjuk, de hosszú és kemény út vezetett erre a csúcsra. Szerencsém is volt, hiszen most már nem az számít, hogy melyik országból való vagy, hanem hogy melyik bajnokságban vezetsz. Az EBEL pedig Európa első hatja között van. Az is lényeges, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség komolyan veszi a bíróképzést. Az utolsó tíz évben mindig részt vettem a szövetség valamelyik edzőtáborában. Ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában is közreműködhettem, itt kerültem képbe.

- Mikor tudta meg, hogy Ön is utazik az oroszországi világbajnokságra?

- Február végén volt keretszűkítés, egy kétsoros e-mailben értesítettek arról, hogy tagja vagyok a világbajnokságon közreműködő játékvezetőknek.

- Tudja-e már, hogy melyik mérkőzéseken vezet, mennyi feladatot kap majd?

- Azt tudom, hogy a szentpétervári csoportban kezdek. Mindig csak huszonnégy órával a mérkőzés előtt tudjuk meg, melyik találkozón kell majd közreműködni. A csapatok pedig csak tizenkét órával a mérkőzés kezdete előtt értesülnek arról, kik fújják majd a sípot. Az első kör után a bírók egy részét hazaküldik, de én bízom benne, hogy tovább maradok, mivel a szövetség május 2-tól 23-ig fizette ki a kinntartózkodásom költségeit. Nem hiszem, hogy csak úgy baráti alapon tartanának ott a világbajnokság teljes idejére.

- Beszélgetésünket azzal kezdtük, hogy ez a világbajnokság a csúcs. Egy olimpia nem jöhet össze?

- Nincs rá esély. Eleve az olimpián csak tizenkét csapat indul és nem tizenhat, mint a vébéken. De a dologban az a döntő, hogy a játékosok nagy része az NHL-ben szerepel, ezért a bírók nagy részét is az NHL-ből hívják.

- Egy hét múlva, május 6-án megkezdődik a világbajnokság. Van már Önben drukk?

- Most kezdek egy kicsit izgulni. Fizikailag rendben vagyok, fejben lesz nagyon kemény. Olyan játékosoknak fogom vezetni a mérkőzéseit, akiktől legszívesebben autogrammot kérnék. Viszont nagyon komolyan veszik a nemzetközi szövetségnél a felkészítésünket, rendszeresen konzultálnak velünk, gondoskodnak arról, hogy minden jó legyen. Például most tudtam meg, hogy melyik napokon mikor fogok reggelizni.

 

 

Vébéken való résztvétel

2004: U18, U20 ifjúsági, vonalbíró.

2005: divízió/3 felnőtt, vonalbíró.

2006-tól vezetőbíró: U18 divízió/2.

2007: U20 divízió 1/A.

2008: divízió 2/A, felnőtt.

2009: divízió 2/A felnőtt.

2010: U20 divízió 1/A.

2011: divízió 1/B felnőtt.

2012: U18, Top Divízió.

2013: divízió 1/B felntőtt.

2014: U18, Top Divízió.

2015: divízió1/A felnőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!