Hírek

2011.08.09. 02:29

A rácalmási tündér eljövetele

Az egyre apadó kulturális támogatások miatt sorra szűnnek meg, vagy szünetelnek a meghívásos művészeti alkotótáborok az országban. Négy évvel ezelőtt Rácalmás nagy kalandba vágott, amikor meghirdette az első Raáb Ervin nevét viselő művésztelepét, amely azóta hagyománnyá lett. Idén sincs üzemszünet, sőt...

Szabó Szabolcs

A formálódó mészkőtömb egyébiránt bő két és fél mázsa, és Bacchus ókori bor- és mámoristen arcmása kerekedik ki belőle. Gombos művész úr szerint a jelenleg formálódó mészkőtömb egy igazi Duna-menti, mezővárosi alkotás lesz, amelyen jól megfér egymás mellett Bacchus szakállas ábrázata és a mezővárosi bőtermés: szőlővel, gabonával, miegymással.

Idén negyedik alkalommal toboroztak neves művészeket a Jankovich-kúriába, hogy két hét munkás napjain köztéri remekművekkel gazdagítsák az ifjú város köztereit. A tábor ötletgazgája és jelenlegi motorja Szalai Árpád szerint az alkotótábor Rácalmás egyik jellegzetességévé vált az utóbbi években.

- Ehhez hasonló tábor nincs sok az országban. Az utóbbi évek gazdasági nehézségei miatt egyre kevesebb település tud támogatni kulturális-művészeti kezdeményezéseket. Nekünk is meg kell küzdenünk ezért a táborért. Számos civil támogatót, egyesületet bevontunk és több vállalkozás is az ügy mellé állt, így sikerül évről évre megrendezni az alkotótábort, amely már országos hírnevet szerzett.

Mikor Szalai úrtól a pontos számokat kérdezzük, így válaszol:

- Összességében idén közel hárommillió forintot fordítunk az alkotótáborra, ám az itt készült alkotások értéke meghaladja a tizenhét millió forintot, és ezt nem mi, hanem azt itt készült műveket értékelő szakemberek mondják.

A Raáb Ervin alkotótáborban készülő munkák mindig egy előre meghatározott tematika szerint készülnek idén a bor és a halászat témaköre köszönhet vissza leginkább az itt készülő alkotásokban.

- Az itt készülő alkotások Rácalmás közterein láthatók majd viszont, így törekszünk arra, hogy a település történelméhez is kötődjenek az alkotások. Ma kevesen tudják, de az 1900-as években itt közel négyszáz hektáron műveltek szőlőt. Nem volt olyan neves pentelei gazda, akinek ne lett volna itt szőlőültetvénye. Az Ős-Rácalmás utcáiban legalább három-négy helyen volt borkimérés. A halászat is nagy hagyományokkal bír a településen. Az itt kifogott áru a pesti piacokon talált gazdára, a halászat több száz embernek adott munkát, megélhetést. Rácalmás a mai napig több neves halászattal foglalkozó család nevét őrzi - magyarázza a hal- és borkultúra helyi létjogosultságát Szalai.

A hagyományokhoz híven idén is a Jankovich-kúriában alkothatnak a mesteremberek, akik a település kollektív vendégszeretetét is élvezik.

- Folyamatos a kényeztetés - fogalmaz Rohonczi ROHO István szobrászművész, aki külön gasztronómiai élményként említ minden vacsorát.

- Rácalmás vendégszeretetét élvezzük és ezért nagy hálával tartozunk. A vendéglátás kiváló, a koszt kitűnő, csak a munkára kell koncentrálnunk - említi ROHO, aki a táborban készülő munkák jövőjéről is beszél.

- A mészkőtömbök Nagyharsányból érkeztek, a fa pedig a mezőfalvi fatelepről. Két héten át dolgozunk itt a táborban, de bárki bejöhet megszemlézheti a készülő munkákat, amelyek remélhetően már a jövő hét elején a helyükre kerülnek. Sőt, lesz egy lélekharang-szentelés itt a rácalmási hídnál e héten hétvégén. Szóval érdemes kilátogatni mindenkinek, akit érdekel egy valóban baráti művésztábor - fogalmaz ROHO, aki rövid megszólalása után már fogta is motoros fűrészét, és dolgozott tovább a közel két és fél tonnás farönből készülő alkotásán.

Az immáron negyedik alkalommal készülő Raáb Ervin Tábor és tagjai köszönik szépen remekül vannak, még mindig - vasárnapig - várják a betoppanó látogatókat, akik ne legyenek meglepődve, ha az egyik-másik művész egy bővebb kiselőadással látja el az arra tévedő vándort. Számukra ez a mindennapos. A táborzáró jövő héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!