Hírek

2017.01.20. 18:27

A rák elleni küzdelem az idei év kiemelt programja

Székesfehérvár - A megye népegészségügyi szakemberei évzáró-évnyitó sajtótájékoztatót tartottak pénteken, Székesfehérváron.

Körmendi Erzsébet

Az eseményen a megyei tiszti főorvos, a járási tiszti főorvosok és a népegészségügyi főosztály szakmai irányítói értékelték a múlt évet és előre vetítették az idei feladatokat.

Dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos köszönetet mondott továbbá dr. Simon László kormánymegbízottnak a népegészségügyi munka támogatásáért és nem utolsó sorban kollégáinak, akik társai a munkában. A főorvos tájékoztatást adott arról, hogy 2016-ban is megtartott volt a közegészségügyi-járványügyi biztonság a megyében. Ivó- és fürdővizeink megfelelő minőségűnek bizonyultak a hatósági ellenőrzések, laborvizsgálatok során. Tapasztalatok szerint a közétkeztetési jogszabály betartása még nem teljes, de fokozatosan javuló tendenciát mutat. A nemdohányzók védelmében végzett ellenőrzések során alapvetően jogkövető magatartással találkoztak a szakemberek. A járványügyi helyzet kedvezően alakult.

Alföldi Attila, Bella Ferenc, Belláné Apostol Mária, Pásztor László, Müller Cecília, Krisztián Erika, Sasvári Ildikó, Varga Erika, Peukert Erika - a megye és a járás népegészségügyének „vezérkara" a pénteki sajtótájékoztatón Fotó: Koppán Viktor

Elkészült a Fejér megye lakosságának egészségi állapotáról szóló tájékoztató, mely segítséget nyújthat a települési egészségtervek kidolgozásához.

Dr. Pásztor László egészségfejlesztő hangsúlyozta, hogy idén a népegészségügy kiemelt programja „2017 - együtt a rák ellen" néven indul. Dr. Bella Ferenc egészségügyi igazgatási szakügyintéző elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatókkal kapcsolatos feladatok 2016. évben is megoszlottak a kormányhivatal járási hivatalai és népegészségügyi főosztálya, valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal között. Dr. Krisztián Erika járványügyi osztályvezető értékelése szerint Fejér megye járványügyi helyzete az elmúlt évben kedvezően alakult. Dr. Belláné Apostol Mária közegészségügyi osztályvezető kiemelte, hogy az éves ellenőrzési terv témavizsgálataiban a közegészségügyi biztonság megtartása volt az elsődleges cél.

Dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos (Dunaújváros) elmondta, hogy a közegészségügyi-járványügyi helyzet biztonsága illetékességi területükön megfelelő volt, jelentősebb megbetegedési számmal járó járvány, egészségügyi válsághelyzet nem következett be.

Az egészségügyi alapellátásban tapasztalható az ellátó orvosok nyugdíjba vonulása miatt praxisok megüresedése, de szerencsére többnyire viszonylag hamar betöltésre kerülnek. Sajnos ennek ellenére a kis települések háziorvosi praxisainak betöltésére kevés esély mutatkozik. Ez jelenleg három kisebb települést jelent a sárbogárdi járásban.

Az elmúlt év eseményeiből fontosnak tartotta megemlíteni a Dunaújvárosban már harmadik alkalommal megrendezett mellrák elleni sétát és a sétához kapcsolódó rendezvényt, melyeknek köszönhetően az elmúlt három évben emelkedett az emlőszűrésen részt vett nők aránya. A programot természetesen idén is megrendezik.

Nyáron, Dunaújvárosban Rockmaraton volt, augusztusban Igar-Dádpusztán az „OZORA-fesztivál". A közegészségügyi feltételek biztosítása és az egészségügyi ellátás a jogszabályoknak megfelelő módon megtörtént a rendezvények idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!