A regényes múlt

2016. március 15., 22:28 szerző: Körmendi Erzsébet fotós: Ady Géza
komment
Rácalmás – Különleges eseményeknek lehettek részesei, tanúi azok, akik Rácalmást választották tegnap a megemlékezés helyszínéül.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Rácz-almási Kúria Kávéház személyzete korhű ruhákban, hölgyek öröméül szolgáló forró csokoládéval, Petőfi kedvenc teájával, Kossuth szeretett kávéitalával és szikvízzel – a huszárok egészségére – fogadta a művelődési házba érkezőket. Az épület egy délután erejéig visszaváltozott Márkus-kúriává, amelynek könyvtára a reformerek gyülekezőhelye volt az 1800-as években.

Rácalmáson kívül van-e olyan település a környéken, a megyében, ahol egykori reformer, forradalmár otthonában ünnepelhetnek? – hangzott el a kérdés Szalai Árpád könyvbemutatóján, amely ugyanúgy része volt a település egész délutánt kitöltő ünnepi programjának, mint a kávéház, a játszóház, a koszorúzás és a színdarab...

Az önkormányzat nevében Schrick István polgármester, Kukucska Gyula alpolgármester és Németh Miklósné alpolgármester helyezett el koszorút a Petőfi-szobornál Fotó: Ady Géza

De a kérdésre visszatérve: talán Rácalmás az egyedüli, ahol helyi hős, Márkus István huszár főhadnagy kúriája (ma művelődési ház) szolgált rendezvénybázisul, amely az 1800-as években is gyülekezőhely volt. A nemesi kúria falai között mutatták be tegnap délután az Emlékezzünk a régiekre című, most megjelent örökségkönyvet, amelyben Szalai Árpád gyűjtötte össze a rácalmási családok, hírességek történeteit. A könyvszemle végeztével a Petőfi- szoborhoz vonultak át az ünneplők, ahol a Jankovich diákjai szavaltak, és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Hangsúlyozta: „ A történelem nagy pillanataiban a lelkiismeret parancsa egybeesik a kor parancsával. Március ifjai és idősebbjei lelkiismeretük szavára megtették azt, amiről azt gondolták, a kor parancsa. Meg akartak felelni annak az eszménynek, amelyet lelkükben őriztek. Nekink sincs más teendőnk, mint megfeleli a kor parancsának.” A koszorúzás után ismét a múlt helyi kincses öröksége elevenedett meg: Márkus életének meghatározó mozzanataiból láthattunk színdarabot a kúriája nagytermében, a Játékszínkör tagjainak előadásában.

Körmendi Erzsébet

2016. március 15., 22:28 szerző: Körmendi Erzsébet fotós: Ady Géza

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...