Hírek

2016.11.28. 14:05

A régi időket felidézve ismerkedtek a szokásokkal

Perkáta - Kézműves foglalkozások, táncház, csapatjátékok és sok nevetés várta a perkátai gyerekeket advent első vasárnapján a Faluházban.

Horváth Dóra

A résztvevők segédkezhettek a hagyományos adventi koszorú elkészítésében is. November 27-én, advent első vasárnapján gyermekzsivaj töltötte meg a perkátai Faluházat. A községben immár több éve hagyomány az advent ünneplése, a közös karácsonyi készülődés. A 2000-es évek elejétől a Polgári Összefogás Perkátáért, a 42. Állomás Kulturális Egyesület és a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület játszott kiemelkedő szerepet az adventi vasárnapok szervezésében - más közreműködők mellett.

Pavlicsek Nándor régi adventi hagyományokat mutatott be az érdeklődő közönségnek Fotó: Horváth Dóra

Az idei év első vasárnapján a gyermekeket és az ifjúságot várták a Perkátai Általános Művelődési Központ, a Perkátai Szociális Központ dolgozói, valamint a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre és a perkátai ifjúsági egyesület tagjai, hogy közösen ünnepeljenek. Bogó Anikó, alpolgármester, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatója és Barna Tímea a Perkátai Szociális Központ vezetője gyújtotta meg a színpadon felállított koszorún az első gyertyát. A programban gazdag délutánon mindenki talált magának elfoglaltságot: moldvai táncházban és közösségi játékokban vehettek részt a mozogni vágyók, s papír angyalkát, karácsonyfát készíthettek, gipszképeket, tobozokat és hűtőmágneseket festhettek az ügyes kezű gyerekek. Pavlicsek Nándor, a Turul Íjász Szakosztály vezetője hagyományos adventi koszorúkat készített, majd a régi időket felidézve mesélt a magyar adventi szokásokról. A Faluház előterében is remek hangulat uralkodott, hiszen forró csokival, meleg teával, pattogatott kukoricával, chipsszel fogadták a gyerekeket.

Az adventi ünnepségsorozat december 4-én a Győry-kastély előtt folytatódik, ahol énekes színpadi programokkal, kézműves vásárral, valamint a 42. Állomás Kulturális Egyesület által szervezett közlekedéstörténeti kiállítással készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!