Hírek

2014.05.28. 14:45

A roma kultúra napja pénteken

Dunaújváros - Érdekes és (sajnos!) nagyon ritka programra kerül sor pénteken az újtelepi népfőiskolán.

Pekarek János

Nem csak a résztvevők által izgalommal várt, de szerintünk is roppant érdekes kulturális program helyszíne lesz pénteken a Dunamenti Regionális Népfőiskola Jókai utcai épülete.

A népfőiskola tavaly óta futó, sikeres Újtelepi Tranzit című felzárkóztató és szakképző programján résztvevő fiatal felnőtteknek szól a roma kultúra napja.

A program több tucatnyi résztvevőinek kisebb része ugyanis roma.

Ez adta az ötletet a népfőiskola szervezőinek, hogy a pályázat keretében ismertessék meg a tanfolyam résztvevőinek többségével a roma kultúrát! Ezzel nem csak az ismeretterjesztést, hanem a kulturális sokszínűséget, a bajtársiasságot, a társadalmi rétegek egymáshoz közelebb kerülését is szolgálják.

A dunaújvárosi Roma Kisebbségi Önkormányzattal együttműködve szervezték meg a kulturális nap programjait.

Kezdés: május 30-án reggel kilenc órakor! Mégpedig köszöntővel, amit a népfőiskola egyik roma diákja mond.

Ezután kiállítás nyílik a z intézmény egyik termében roma használati tárgyakból és ruhákból. Fotókon mutatják be a roma kultúra magyarországi történetét, áttekintve a különböző évszázadok során érkezettek szokásait.

Az itt szerzett ismereteket rögtön próbára is tehetik egymás között az újtelepi tranzit program résztvevői egy vetélkedőn!

Ezután hastáncbemutató, majd tradicionális roma táncok bemutatója következik. Délután háromtagú cigányzenekar a roma zenekultúrából, a cigánydalokból, a roma és a magyar folklór összeolvadásából tart bemutatót.

Természetesen a főzés sem maradhat ki a programból! A műsor alatt az asszonyok (önként jelentkezők segítségével) pörköltöt főznek ebédre bokolyi kenyérrel és savanyúsággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!