Hírek

2015.12.16. 18:59

A sárlavinák ellen védekeznek

Baracs - Nagy munkába kezdett a falu, amit mindenképpen végigcsinálnak a szélső házak, kertek védelmében.

Pekarek János

A szerdai csípős reggelen a baracsi Liget sor házainál találkozott az Atlasz 89 Bt. földmérő munkatársával a község jegyzője és polgármestere. Szerdán kezdődött ugyanis a leendő övárok nyomvonalának kitűzése a falu szélső házai mögött.

Az övárok feladata lesz megállítani az olyan nagy záporok, felhőszakadások utáni víz- és iszaplavinákat, mint amilyenek például 2010 óta többször is elöntötték a Liget sor kertjeit, házait, sőt, még magát az utcát is. A Dunaújvárosi Hírlapban is beszámoltunk ezekről a lavinákról: volt, hogy helyenként húsz-harminc centiméteres sár borította a közutat, az iszap pedig betört még a házakba is, és jelentős károkat okozott.

Az első cölöp leverése közben: Schwalm Géza és Gaál István

Várai Róbert baracsi polgármester most elmondta: azóta két alkalommal is pályázott az önkormányzat egy olyan övárok létesítésére, ami felfoghatná és elvezetné a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot a Liget sor házai mögött. Sajnos, mindkét alkalommal veszítettek a pályázaton - de nem adták fel a reményt, és a munkát sem hagyták abba. Négy éve megkezdték a kijelölt földterület megvásárlását, de mivel volt néhány gazda, aki nem akarta eladni a szükséges, három méteres sávot az árok építéséhez, kisajátítási eljárással szerezték meg a területet. Amit később belterületbe vontak: ez is szükséges volt ahhoz, hogy elvégezhessék a földmunkákat. A tervezett költség 45 millió forint.

Az övárkot a Szabolcs Mérnök Iroda tervezi, a tervek már készen állnak évek óta: háromszor kellett frissíteni azokat. Az árokrendszer 975 méter hosszú, átlagosan 1,5 méter mély és 1,5-2 méter széles lesz, a terep adottságaitól függően.

Dr. Horváth Zsolt jegyző, Várai Róbert polgármester, Szabolcs László tervező a tervekkel

Az árkot végig burkolják, hogy jobban bírja a megterhelést. Az összegyűjtött vizet különböző műtárgyakon át a Nagyvenyim-Baracsi-vízfolyásba vezetik: ez a patak folyik végig a Liget sor déli, templomosi részén.

Továbbra is pályázni fognak a költségek előteremtése, vagy csökkentése érdekében, jelentette ki a polgármester. Ám, ha sikertelenek maradnak, akkor is belevágnak az építkezésbe, a nem konszolidált önkormányzatoknak juttatott pénzekből, valamint az érintett háztulajdonosoktól kért anyagi hozzájárulásból. Ez ügyben januárban fórumra hívják a 49 ingatlan tulajdonosait.

A sárga jelzőszalag mentén húzódik a majdnem egy kilométeres övárok jövőre

Az árok nyomvonalát szerdán végig kitűzték: huszonhárom nagy akácfa karót vertek le a földmérő által műholdas helyzetmeghatározóval kijelölt helyre. A karók között kihúzott sárga műanyag szalag mutatja, merre vezet majd az övárok. A beruházás fontosságát jelzi, hogy bár a földmérő és két baracsi közmunkás elegen lettek volna a feladathoz, azon végig ott volt a polgármester, a jegyző, dr. Horváth Zsolt, és a tervező, Szabolcs László is. Sőt, a környék beliek közül is többen kikíváncsiskodtak a helyszínre...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!