Hírek

2015.02.17. 14:35

Dunaújvárosban is sok segítségre szoruló ember él

Dunaújváros - A szociális ellátások rendszere március elsejétől jelentősen átalakul. Megszűnik például a méltányossági közgyógyellátás, az adósságkezelési szolgáltatás, a lakásfenntartási támogatás.

Körmendi Erzsébet

Dunaújvárosban is sok segítségre szoruló ember él, és azoknak a száma sem kevés, akik a mostaninál is jobban nélkülöznének, ha megszűnnének a szociális háló ellátásai. Március elsejétől új rendszerhez kell hozzászokniuk: az állami és önkormányzati segélyezési feladatok élesen elkülönülnek, az aktív korúak ellátása átkerül a járási hivatalhoz. Az érintettek jobb, ha időben érdeklődnek, tájékozódnak majd a szociális irodán a lehetőségekről!

Az ételosztások tapasztalata: a szociális háló nélkülözhetetlen Dunaújvárosban. Legutóbb (képünkön balra) például Nádas Margit és Kozáriné Kati jobbról porciózta ki a meleg ételt
Fotó: Ady Géza

A közgyűlés csütörtöki ülésén dönt az új támogatási formákról, és új önkormányzati rendeletet alkot. A tervezet előkészítése során szem előtt tartott legfontosabb vezérelv az volt, hogy a megszűnő ellátások helyébe mindenképpen kerüljön egy új ellátási forma. Így a lakásfenntartási támogatás helyébe a helyi lakásfenntartási támogatás, a méltányossági közgyógyellátás helyébe a gyógyszerköltség támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás helyébe a hátralékkezelési támogatás lép.

A rendkívüli települési támogatások jórészt a korábbi szabályozáson alapulnak, azzal a kiegészítéssel, hogy bevezetésre kerül a gyermekek után igénybe vehető krízissegély, valamint beiskolázási támogatás. A jövedelmi helyzetet minden ellátást igénylőnél vizsgálniuk kell a szakembereknek. Vagyonvizsgálatot viszont egyik támogatási forma sem követel meg, ami némileg csökkenti az ügyfelek adminisztrációs terhét, ezzel párhuzamosan egyszerűsödnek a kérelem-nyomtatványok is.

A közgyűlés elé kerülő rendelettervezet rögzíti azokat az ellátási formákat, amelyeket igényelhetnek március elsejétől: helyi lakásfenntartási, gyógyszerköltség, hátralékkezelési támogatás, átmeneti segély, rendkívüli gyermekvédelmi, valamint iskolakezdési támogatás. Ezeknek a feltételrendszeréről a rendelet elfogadása után a polgármesteri hivatal szociális osztályán, vagy az önkormányzat honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, érintettek.

A támogatás igénybevételének szabályai nem lazulnak, inkább szigorodnak. A hátralékkezelési támogatás például célzottan és kizárólag az akut rövid idő alatt kialakult élethelyzetekből eredő likviditási nehézségekkel küzdő családok terheit csökkenti, a közüzemi díjtartozások rendezésével. De: az adósnak önrészt kell vállalnia, meg kell felelnie a jövedelmi feltételeknek. Nem kaphatnak támogatást azok, akiknek összes közüzemi díjtartozásuk meghaladja a 100 ezer forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!