Hírek

2015.04.10. 14:33

A síremlékek mellé ültetett hatalmas bokrok mögé bújnak a táskatolvajok

A tuják nem nőnek az égig... Ám a temetőben olyan magasra nyúltak ezek a növények, hogy közbiztonsági problémává váltak.

Körmendi Erzsébet

Természetes dolog, hogy a hozzátartozók szeretnék minél szebbé tenni elhunyt szerettük sírhelyének környékét. Virágokat, cserjéket ültetnek, és sokan vásárolnak tuját is, hogy árnyékot adjon, zöldeljen. Kevesen gondolnak arra, hogy évek alatt megnő az ültetéskor esetleg még csak félméteres növény. Nem csak az ég felé tör, terebélyesedik is... – és itt kezdődnek a gondok.

Németh Istvánné azért kereste fel szerkesztőségünket, mert 84 éves édesanyja Pálhalmáról gyakran jár be a dunaújvárosi temetőbe, és főleg a hátsó részen, a 32-es parcella táján lévő öt-hat méteres magasságot elérő tuják miatt félelmetessé vált az a rész.

– Édesanyám is fél. Mert előfordult már, hogy a tuja mögött megbújt valaki, aztán előugrott, lekapta a táskát az arra járó válláról. Panaszt tettünk már többször is, a temetőüzemeltető felszólította a sírhelyet megváltókat, hogy vágják vissza a tujafájukat.

Olvasónk és édesanyja is tudja: nem a temetőt üzemeltető a hibás ezért a helyzetért, ami nemcsak közbiztonsági szempontból gond, hanem károkozás miatt is. A tuják termetes gyökere ugyanis szétnyomja, tönkre teszi a szomszédos síremlékeket is.

Szabóné Palkovics Katalin, a sírkertet üzemeltető Kegyelet Bt. egyik ügyvezetője. Szavaiból kiderül: megvan kötve a kezük. A temetőkről és temetkezésről szóló helyi rendelet értelmében olyan növényt nem lehet elültetni a dunaújvárosi köztemetőben, amelynek magassága teljesen kifejlett állapotában meghaladja a 2 métert. Ennek az elvárásnak a szóban forgó tuják nem felelnek meg. Az üzemeltető többször felszólította a sírhelyek tulajdonosait, hogy szüntessék meg a jogsértő állapotot, de nem reagálnak semmire. A problémás tujákat kivágni, vagy visszavágni sem meri az üzemeltető, mert magántulajdonnak számítanak, és mivel a kegyeletsértés szubjektív fogalom, attól is tart Szabóné Palkovics Katalin, hogy feljelentik őket, ha hozzányúlnak a sírokhoz tartozó, magánszemélyek által ültetett növényekhez. Annyit tehetnek, hogy megkérték a polgárőrség tagjait, gyakrabban járőrözzenek a temetőnek azon a részén. Illetve ezúton is kérik a sírhelyek tulajdonosait: embertársaikra való tekintettel vegyék figyelembe a helyi rendelet előírásait, és vágják vissza a hatalmasra nőtt tujákat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!