Hírek

2016.07.12. 13:45

A sírkert képe

Dunaújváros – Messze környék legnagyobb és legszebb sírkertje a dunaújvárosi temető.

Pekarek János

Az ország egyik legszebb sírkertje a dunaújvárosi: nem csak a telepített növények, hanem a gondozottsága miatt is. Itt valóban méltó környezetben emlékezhetünk halottainkra az év minden szakában. Igaz, ezzel nem mindenki ért egyet. Sokak szerint a temető sírjai elhanyagoltak, de még a gondozott sírok sem maradnak meg ilyen állapotukban: a fenntartó munkásai miatt.

Farkas Anasztázia, és Mendi Kristóf nyári diákmunkán segítik a temetői sírkert gondozását

A panaszosok többek között azt hozták fel, hogy a fűnyírás után a levágott fű ottmarad a sírokon, azokat nem takarítják le a munkások.

Megkerestük ezekkel a panaszokkal Palkovics Katát, a temetőt üzemeltető vállalkozás vezetőjét, aki elmondta: tud a panaszokról.

Hozzátette: a temetőben július elején már az idei ötödik fűnyíráson vannak túl: éppen azért tervezik ilyen sűrűre a fűnyírást, hogy a temető mindig gondozott legyen, a sírkert összképét ne rontsa el a magas, esetleg felmagzott fű. Más kertészeti, takarítási munkákkal is a szép látvány fenntartását szolgálják.

Megjegyezte, hogy a temető messze környék legnagyobb ilyen intézménye. Alapterülete huszonegy hektár és több mint tizenötezer sír van benne.

Minden fűnyírásután természetesen rendbeteszik azt a részt, ahol befejezték a munkát - noha az üzemeltetői feladatba nem feltétlenül tartozik bele a sírok rendbetétele.

Összeszedik és elszállítják a hulladékot. Letakarítják a sírokat is, ha jutott rájuk a levágott fűből, gallyból, sövényből: vagy lefújják a síremlékről a hulladékot, vagy kézzel takarítják le.

Azonban a temető méreteinél fogva ez időigényes feladat. Előfordul, hogy napokba telik, amíg a munkások eljutnak minden olyan sorba, ahol korábban a fűnyírók vagy sövényvágók, gallyazók dolgoztak, és helyreállítják a sírkert méltó képét azon a szakaszon is.

Az üzemeltető ezért türelmet és megértést kér a temető látogatóitól. Megjegyzi, hogy egy kis segítségnek is nagyon örülne, mivel most, a nyári vakáció idején, amikor tucatnyi diák segít a temető rendbentartásában, a megszokottnál valamivel gyorsabban haladnak, de még így is óriási feladat a sírkert rendben tartása. A céljuk közös: a vállalkozó is, a temetőlátogatók is a minél szebb, rendezettebb sírkertért dolgoznak!

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!