Hírek

2013.07.12. 18:11

A Sudridom tíz esztendeje

Dunaújváros – Egymást érik a nyári táborok, ám a Sudridom jóval többet nyújt növendékeinek, mint egy átlagos tábor.

Szabó Szabolcs

Napi találós kérdésünk következik: Tudják-e, mi az a Sudridom? Ha nem, segítünk: az idevágó szakirodalom szerint a Sudridom egy perkátai verbunkos tánc. Azt pedig már e hagyományos mezőföldi néptánc nevét viselő tábor egyik szervező-vezetőjétől, Szárszó Lajostól tudjuk meg, hogy egy perkátai kendős táncról van szó.

Fájó, de az Intercisa Múzeumban pénteken záródott táborban senkinek nem kell tanítani a Sudridomot.Mert: az idén tíz éves jubileumát ünneplő nyári hagyományőrző foglalkozássorozatra érkező régi diákok már rutinból adják át a legfontosabb alaplépéseket a frissen belépő táborlakóknak.



– A tíz évvel ezelőtti induláskor kettős cél vezérelt minket. Egyrészt, szerettünk volna egy olyan minőségi, jó hangulatú tábort ajánlani a gyermekeknek és szüleiknek, ahol Mezőföld néprajzi és kézművel hagyományaival ismerkedhetnek meg résztvevők. Másrészt, be akartuk bizonyítani, hogy őseink régi játékai, fogócskái, körtáncai izgalmas és érdekes szórakozást nyújthatnak a ma fiataljainak is – teszi hozzá Szárszó Lajos, aki a tábor hátországáról is említést tett.

– Dunaújváros egyik kulturális alappillére a Vasas Táncegyüttes, amelynek hat évtizedes története során több mint tízezer ember táncolt a Vasas közösségében. Ők azóta már nagyszülők, szülők lettek, de a néptánc beépült e családok mindennapjaiba. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a környező településeken is számos néptánccsoport és hagyományőrző kör működik. Számunkra ők jelentik a bázist. Mégis, a hozzánk érkező legtöbb táborozó a mindennapokban nem jár néptáncfoglalkozásra, de a szülőkön és nagyszülőkön keresztül eljutnak hozzánk. Az utóbbi évtizedben több mint hatszáz gyermek fordult meg nálunk. Sokuk évről évre visszajár hozzánk.

A Sudridom tábor másik szervező-vezetője Molnárné Miklán Jolán, aki örömmel közli, hogy idén januárban már egyesületi formában működik a hagyományőrző csapat. Nem lesz meglepetés: Sudridom Hagyományőrző Egyesület néven. A tábor végén, minden pénteken egy-egy külön kis előadás köszöntötte a szülőket. Ha arról írunk, hogy vastaps, még nem említettünk semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!