Hírek

2014.04.02. 18:00

A szabadság biztonságot ad - Női szemmel Leisan Urazgulova Ahmetovna

A dunaújvárosi kötődésű Leisan Urazgulova Ahmetovna Baskíria fővárosában, Ufában született. A tatár nemzetiségű fiatal nő mielőtt Magyarországra költözött, két évet Szentpéterváron élt.

Szente Tünde

Leisan Urazgulova Ahmetovna

Ufában, az egyetem elvégzése után képzőművészeti kurzusra is beiratkozott, szabadidejében fest, kedvencei a francia impresszionisták (Monet, Camille Pissarro, Degas, Renoir) és posztimpresszionisták (Vincent Van Gogh, Paul Gauguin és Paul Cézanne). Rajong a középkori építészetért, idehaza a gótikus templomok egyenesen lenyűgözik.

Az első élménye Magyarországról egy szerencsés kimenetelű helyzetnek köszönhető, ugyanis a repülőtérről befelé a városba jövet jutott eszébe, hogy ott felejtette a kézi táskáját, ami másfél óra elteltével még mindig megvolt. Hazájához képest itt elérhető távolságra van minden és a változatos domborzati viszonyokban visszaköszön szülőföldje jellege. Mivel nálunk nagyobb arányban beszélnek idegen nyelveket, jól boldogul a magyar nélkül. Az orosz fiatalok még mindig nem érdekeltek a nyelvtanulásban, zárt társadalmukban az identitásukhoz fontos a saját történelem és irodalom alapos megismerése. Az Európai Unióra jellemző szabad áramlás nekik csupán vágyálom, eljönni tőlük és beutazni hozzájuk nem egyszerű, az állampolgárait az Orosz Föderáció nem könnyen engedi el. Elindultak a vízumkönnyítési folyamatok, amit most ismét lassíthatnak az ukrajnai események.

Az ottani idősebb korosztály az alacsony nyugdíjak miatt elszegényedik, ezért a korosodó nők már nem adnak magukra. Ami pedig a fiatalabbakat illeti, több a túlsúlyos magyar lány, és nagyobbak is, különösen a tatátokhoz képest, akik apró, törékeny alkatúak. Náluk viszont smink és magas sarkú cipő nélkül nem mennek ki az utcára, ezzel szemben itt úgy tűnik, hogy smink helyett a manikűr fontosabb. Az első nagyobb dolog az életükben, amikor megkapják a szőrmebundájukat, ami a mínusz 35-40 fokos telekben nem csak szép, de hasznos.

Miről álmodik az orosz lány? Kérdésre a válasz nem meglepő: - Hogy legyen iPhone-ja, saját autója és eljuthasson valamelyik tengerpartra, aminek meg is van az esélye, többségük nem tartalékol, nem gyűjt lakásra, albérletben lakik, vízummentes országokba - Törökország, Egyiptom, Thaiföld - utazik, amit keres, azt feléli. Budapest is tele van oroszokkal, a turisták a harmincas korosztályhoz tartoznak, az itt élők közül sokan idősebbek, a megszállás idejéből és azok leszármazottaik. Londonban százezres orosz populáció él. A vidékiekre kevésbé, a városiakra inkább jellemzőbb az utazási kedv. Nem szeretik saját hazájukat felfedezni, amint lehetőségük adódik, külföldre utaznak, aminek feltételezhetően az egykori Szovjetunió bezártsága az oka. Miközben az oktatási rendszer a saját kultúrájuk megismerésére és tiszteletére helyezi a hangsúlyt, addig a fiatalokban egyre erősebb a vágy a világ felfedezésére.

Az idősebb olvasók bizonyára tudják, miért érdekel, hogy az orosz nők használják-e még a Krasznaja Moszkva kölnit? Igen, hallott róla, de nem jellemző, és szerinte már nem is gyártják. Az orosz nők, ha már egyszer elérhető számukra, inkább a Chanel parfümök mellett döntenek.

A kérdésre, hogy milyennek találja a magyar konyhát, az ifjú hölgy elmosolyodik. Túl sok a piros paprika az ételekben, egyedül a halászlé, amiben szereti, kolbászba nem való. A sütemények finomak, kedvence az almás pite és a házi krémes.

Náluk nincsenek fesztiválok, és ami a legfontosabb: A szabadságérzetet itt össze nem lehet hasonlítani azzal, ami odahaza van. A szabadságérzet biztonságérzetet ad - állítja határozottan Leisan, aki az információs technológiának hála, az okos-telefonján Skype-ol nap, mint nap, otthon hagyott szeretteivel. Annak ellenére, hogy nagyon hiányoznak neki, mégis kipróbálja magát egy másik kultúrában, mint amiben született, de az is meglehet, hogy a gyökereink nem is olyan távoliak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!