Hírek

2016.04.20. 06:35

A szakmák sztárjai - A dunaújvárosi fiatalok is bizonyíthatják tudásukat

Budapest - Negyven szakmában mérik össze tudásukat az ország legjobb szakmunkástanulói. Hétfőn megkezdődött az idei Szakma sztár fesztivál, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntője Budapesten, hagyományosan a Hungexpo területén.

Osváth Sarolta

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett rendezvényen megyénk fiatal szakmunkástanulói is részt vesznek.

A fiatal szakmunkások immár kilencedik alkalommal megrendezett országos versenyének döntőjén Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár köszöntötte a helyszínen megjelent több mint kétszáz versenyzőt. Beszédében kiemelte: a kormány reményei szerint a duális képzésben bevezetett új intézkedésekkel 2018-ra a jelenlegi 55 ezerről 70 ezerre emelkedik a képzésben résztvevők, és ezzel összhangban 8 ezerről 20 ezerre nő a gyakorlati képzésnek helyet adó gazdálkodó szervezetek száma. Rámutatott: a versenyen résztvevők száma is azt bizonyítja, hogy a duális képzés beváltja a hozzá fűzött reményeket, bár a duális szakképzési rendszer finanszírozásának javulása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a gazdaságnak megfelelő létszámban álljon rendelkezésére jól képzett munkaerő. Hangsúlyozta, hogy a versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepük van az alkalmazható és átváltható tudással rendelkező szakembereknek, a megfelelően képzett technikusoknak. .

Parragh László, a MKIK elnöke a megnyitón elmondta: idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek 451 versenyző részvételével. A válogatóból 214 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből. A szakmai verseny helyezettjei mentesülnek a szakmunkásvizsga alól, a sikeres szereplés alapján megkapják a bizonyítványt. A kamara elnöke bejelentette, hogy két év múlva Budapest ad otthont a Szakma sztár európai versenyének, az EuroSkillsnek, szintén a MKIK szervezésében.

Az idei országos döntőben tizenkét határon túli fiatal is indul, kilenc szakképesítésben, akik a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek.

A kétnapos Szakma sztár versenyen megyénkben tanuló fiataloknak is drukkolhatunk, Fejér megyét négy, Veszprém megyét kilenc, Zala megyét öt, Vas megyét tíz, Dunaújvárost pedig hét versenyző képviseli, az eredményeket szerdán ünnepség keretében hirdetik ki. A versenyekre a vidéki kamarák szervezésében autóbuszokkal több mint kilencezer pályaválasztó, hetedik-nyolcadikos osztályos tanuló érkezik, Budapestről pedig ötezer fiatal látogatót várnak.

A Dunaferr iskolából négy végzős diáknak sikerült bejutnia az országos szakmai versenyek döntőjébe: Matolcsi András (automatikai technikus), Perényi Tamás (gépi forgácsoló), Dobai Márk és Simon Péter (ipari gépészek). A Hild iskolából hárman képviselik Dunaújvárost a Szakma Sztár Fesztiválon: Csorbai Kornél magasépítő technikus, Hambalgó György és Prainer Richárd ácsok. Az általuk képviselt szakmákban már több kiemelkedő eredmény született az elmúlt évek során városi tanulóktól, remélhetőleg idén is többen kapnak majd érmet a helyi döntősök között.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!