Hírek

2015.09.01. 14:39

„Miért nem kap tájékoztatást a lakosság, ha a szállópor értéke egészségtelen kategóriába kerül?”

Dunaújváros - Az erős kánikulában különösen kellemetlen a levegőben lebegő sok szennyező anyag. De riasztás nincs!

Pekarek János

Olvasónk Dunaújváros aktuális légszennyezettségével kapcsolatban tett fel kérdéseket nekünk interneten át. Összefoglaljuk észrevételeit: miért nem kap tájékoztatást a lakosság, ha a pm10 (szállópor) értéke a narancssárga, vagyis az egészségtelen kategóriába kerül, s arról, hogy ennek milyen egészségkárosító hatása van? Augusztus 31-én írott levele szerint a szállópor érték 83 mikrogramm/köbméter, s az önkormányzatnak 75 mikrogramm feletti értéknél kötelessége lenne tájékoztatni a lakosságot. Éjjel engedik rá a városra , fogalmaz levelében olvasónk, bár nem jelöli meg, hogy mit? Talán a port? S ki?

Nos, levélírónk információi csak részben helyesek. Először is: a város légszennyezettségéről bárki tájékoztatást kaphat az interneten, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján. Mégpedig nem csak a szállópor mennyiségéről (bár városunkra talán ez a legjellemzőbb adat), hanem további öt légszennyező anyag jelenlétéről. Aki kapcsolódik a honlaphoz, az a Dunaújvárosban elhelyezett automata mérőállomás legfrissebb, óránkénti adatait láthatja akár évekre visszamenőleg is. (Valószínűleg olvasónk is innen vette értesülését.) A városi mérőálllomás automata: tehát adatai manipulálhatatlanok. Az itt mért értékek a rendszer veszprémi laboratóriumába futnak be.

Szennyezőanyag-fajtánként törvény határozza meg, hogy egy köbméter adott hőfokú és nyomású levegőben, mennyi időn keresztül jelenlévő, mekkora mennyiség számít az egészségügyi határérték, a lakossági tájékoztatási határérték, valamint a riasztási határérték túllépésének.

A szállópor legutóbbi egy hónapban mért értékeinek grafikonja

Grafikonunkon is látható, hogy a szállópor mennyisége kedden délután 13 órakor meghaladta a köbméterenkénti 76 mikrogrammot. A tájékoztatási határérték 75 mikrogramm - ha és amennyiben ez a mennyiség huszonnégy órán keresztül jelen van a levegőben, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A riasztási küszöbérték átlagosan 100 mikrogramm, mégpedig két egymást követő napon át, s úgy, hogy a harmadik napon sem várható javulás

Tegnap még nem haladta meg a tájékoztatási küszöbérték időhatárát a pormennyiség: szerdára a meteorológia élénk szelet, vagyis a levegőben lebegő pormennyiség csökkenését jósolta.

A tájékoztatást, illetve a riasztást pedig nem az önkormányzat adja ki: a veszprémi labor értesíti a légszennyezési határérték(ek) esetleges átlépéséről a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, amely továbbküldi az információt Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzatának. A polgármesteri hivatal által továbbított tájékoztatásról vagy riasztásról lapunk is rendszeresen beszámol. Riasztási határértéket legutóbb 2014. február 27-én lépett át nálunk a porszennyezés koncentrációja.

Kétségkívül kellemetlen, hogy az erős kánikulában, különösen déli szél esetén nem csak a szálló port, hanem az ipartelep gázait és gőzeit is érezzük a lakásokban. Ám a helyzeten nem segít, ha valótlan információkat terjesztünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!