Hírek

2015.01.22. 15:35

A Szent Pantaleon önállósága továbbra sem sérülhet

Dunaújváros - Dunaújváros csak akkor támogatja az Egészségügyi Egyeztető Fórum céljait, ha a Szent Pantaleon Kórház önállósága és feladatellátása nem csorbul a jövőben.

Körmendi Erzsébet

Az Egészségügyi Egyeztető Fórummal kötendő együttműködési megállapodás elfogadásával kezdődött a közgyűlés csütörtök délelőtt a városházán.

A testület Szepesi Attila gazdasági alpolgármestert delegálta a fórum tagjainak sorába. – Ez az együttműködés régóta érlelődött, szükség van olyan fórumokra, amelyek keretei között a szakma egyeztet, a közélet szereplőinek bevonásával. Már terveik is vannak 2015-re: a lakosság egészségéhez szükséges szűrésekre, programokra, tájékoztatóra törekednek, továbbá szerepel a terveik között az úgynevezett betegutak meghatározása is – mondta el a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója, a fórum elnöke dr. Csernavölgyi István.

Szepesi Attila fontosnak tartotta kihangsúlyozni: Dunaújváros önkormányzata teljes mellszélességgel támogatja a fórum munkáját, ha annak feladata, hogy elősegítse a helyi alap- és szakellátását, ám amennyiben a cél az, hogy a Szent Pantaleon Kórház ne teljes jogú intézmény legyen, akkor mindent megtesznek a törekvések ellen. Megvédik a kórházunk önállóságát. Cserna Gábor polgármester is ráerősített az alpolgármester szavaira. Négymilliárdos fejlesztésen van túl a kórházunk, ami erőssé és hatékonnyá tette. Éppen ezért a városvezetés megfogalmazza az igényt: az aktív kapacitások maradjanak meg, az együttműködés ne vigye el a krónikus, elfekvő irányába a működést. Mert a területi ellátás szempontjából fontos feladatokat lát el a Szent Pantaleon. A közgyűlés ezekkel a kiegészítésekkel együtt fogadta el a fórum és az önkormányzat közötti együttműködést, majd dr. Csernavölgyi István elnök és Cserna Gábor polgármester kézjegyével szentesítette a helyi egészségügyi alap- és szakellátáshoz kapcsolódó cselekvési programok kidolgozását szolgáló megállapodást.

Az aláírás után jött a – Pintér Tamás, Szabó Zsolt, Beszterce Zsolt és Pintér Attila, vagyis az ellenzék támadásba lendült. A Pentele-híd matricássága mindaddig téma volt, amíg a polgármester be nem jelentette: a kormány ingyenessé tette a hidat. Erős felütés volt a Dunanett és a hulladékgazdálkodás bizonyos szegmenseinek feszegetése, amiről Szepesi rendkívüli közgyűlésen ígért teljes körű tájékoztatót. Utána még 10 témakörben döntöttek a képviselők.

Pentelei posta

Hingyi László 200 aláírást tartalmazó ívet adott át Cserna Gábornak. A képviselő elmondta: a penteleiek tiltakoznak a faluban lévő posta megszüntetése ellen, az idősek, mozgáskorlátozottak nehezen jutnak fel onnan a városba. Az 1688-tól működő Pentelei Posta műemléki táblát érdemelne inkább, mint bezárást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!