Hírek

2017.08.09. 15:00

A szépkorúak olimpiáján a gyorsasági palacsintasütés nyűgözte le leginkább a tudósítót

DARUSZENTMIKLÓS A nyári és a téli olimpiai játékokra egy egész világ feszülten figyel. Ezeknek az egyik jókedvű, játékos változatát rendezték meg Daruszentmiklóson.

Balogh Tamás

A XVII. Nyugdíjas Olimpiát bonyolították le július 15-én, szombaton. A csapatok, amelyek Dunaújvárosból, Baracsról, Dunaföldvárról, Mezőfalváról, Előszállásról érkeztek, a helyiekkel mérkőztek meg. A település hangulatos, ligetes részén lebonyolított kistérségi játékról Hornok Gergely, a főrendező támogatott bennünket:

- Az előkészítés, a szervezés és a lebonyolítás közös munka eredménye, amit a helyi civil szervezettel: a Falulánc Szövetséggel és a Hagyományőrzők Szervezetével közösen végeztünk el. A munkánkat teljes titoktartással végeztük, hogy ne adhassunk előnyt a helyi csapatunknak se a feladatok megismerésével. Ilyen előzmények után elmondhatjuk, hogy igazi, az elnevezés rangjához illő fair play versenyt rendezhettünk az idei évben is.

A földváriak rekordra törnek a palacsintaversenyben

A csapatok kistérségünk településeinek nyugdíjasklubjaiból érkeztek. Dunaújváros, Dunaföldvár, Mezőfalva, Baracs, Előszállás és a helyi csapat délelőtt tíztől délután négyig vívott egymással igen jókedvű, főleg szellemi csatákat. A szokásos atletikus, erő és egyéb olimpiai számokat (az íjászat kivételével) hiába keressük ezen a megmérettetésen. Helyette különleges kihívások várták a jelentkezőket. Ilyen például a palacsintasütés. A feladat: tíz perc alatt minél több finomság elkészítése. Az elmúlt hét vége kiemelkedő teljesítménye ebben a fegyvernemben a húsz darabos mennyiség volt. A kiváló csemege természetesen ízesített betöltés után került elfogyasztásra.

Másutt egy tizenöt, zömében irodalmi kérdésből álló tesztsorozat várta őket. A további állomásokon egészségügyi pontot, egy puzzle kirakós, vagy éppen csatakiáltásokat szerkesztő bázisra lelhettek. A hagyományőrzőknél nyilazásra és újabb szellemi erőpróbára bírták rá a résztvevőket.

Ez a darab vajon hova való? - A mezőfalviak puzzle-gyakorlata Fotók: Balogh Tamás

- A tapasztalataink szerint valamennyien szívesen jönnek és vállalják a kihívásokat. Szeretik az efféle vetélkedéseket, amikkel kiválóan telik a napjuk. Az eredményhirdetés, díjátadás, tombolasorsolás majd egy közös ének és persze egy finom ebéd zárta a napot. Ma is akkor voltam elégedett, amikor láttam, hogy a vendégek úgy távoztak, hogy látni lehetett rajtuk, hogy jól érezték magukat - foglalta össze a tapasztalatokat Hornok Gergely.

Verseny közben a baracsi csapat Tóth János vezetésével

A tudósító számára a leginkább lenyűgöző feladatnak a gyorsasági palacsintasütés tűnt (aki egyébként eskü alatt vallja, hogy nem kuncsorgott a kisszériás termékek érzékszervi analízisének lehetőségéért). A helyiek igazi férfias próbatételként, önálló kategóriában mutatták be a székelykáposzta-készítő versenyszámot. A csapat a szigorúan optikai és szimatoló vizsgálataink alapján ebben is kimagasló szintre jutott. Bár a verseny tüze az egekig hatott, az összejövetel elérte a célját: jókedvben és barátságban telt el a nap a helyi liget árnyas fái alatt.

Kovács Rózsa

Takács Lászlóné

Kovács Rózsa, a mezőfalvi Sárgarózsa nyugdíjasklub vezetője elmondta:

- Az első háromba szeretnénk bekerülni - mondta a kezdés után nem sokkal. - Ezidáig elég sok feladatot jól oldottunk meg. Igazán remek programok vannak, kedveljük a vetélkedést, kikapcsolódást. Most már harmadik-negyedik éve, hogy eljövünk, és örömmel teszünk eleget a meghívásnak. Két csapattal, tíz fővel érkeztünk.

Molnár Klára, a Rozmaring nyugdíjasklub vezetője Előszállásról így értékelt:

- Mi a daruszentmiklósiak nagyon jó szomszédjának tartjuk magunkat. Szinte minden alkalommal itt voltunk, és versenybe szálltunk a többiekkel. Készülünk a meghívásra és arra is, hogy megálljuk a helyünket. Mindig jó élményeket szerzünk. Ezúttal három csapattal és tizenöt fővel jöttünk. A korábbi években az élmezőnyben végeztünk, és reméljük, hogy így lesz idén is. Most nyári szünetet tartunk a klubunkban, de ez a nyugdíjas olimpia kivételes eset, mert ilyenkor mindig részt veszünk rajta. Ez alkalommal is majdnem mindenki el tudott jönni. Jó a hangulat, találkozhatunk a régi ismerősökkel. Jó kérdésekkel állítják össze a feladatokat. Mi nagyon szeretünk vetélkedni és lelkes a csapatunk.

Molnár Klára

Petrovicsné Terike

Takács Lászlóné, a dunaföldvári Őszi alkony nyugdíjasklub vezetőhelyettese is elmondta véleményét lapunknak:

- Az olimpia itt is egy nagyon komoly dolog. Mi is már évek óta visszajárunk. Tavaly nem igazán jöttek össze a dolgok, de most a verseny első részében jól szerepeltünk. Tíz fővel érkeztünk, és mindenki jókedvében van. Most meg pláne abban lesznek, hiszen viszem nekik a palacsintát, aminek a sütése az egyik feladat volt. Három idősebb társunk van, akiknek a szurkolás a dolguk, ők kapják a kóstolót. Számomra az íjászat volt a legnehezebb feladat. Tavaly a táblát se találtam el, de most jó formában érkeztem, mert kettő tízest is lőttem.

Dunaújvárosi Ördögök: Bácsi Jenőné, Sóti Imréné, Sümegi Lajos, Szvorényi Lászlóné

Petrovicsné Gurics Terézia a dunaújvárosi Búzavirág nyugdíjasklub képviselője is megosztotta tapasztalatait velünk:

- Mi nem vidékre utaztunk a mai napon, hanem a barátainkhoz, Daruszentmiklósra. Amióta megrendezik, azóta folyamatos résztvevői vagyunk ennek a rendezvénysorozatnak. Nyilván azért, mert ez egy jókedvű esemény, és hasonlót nem is ismerek a mi környékünkön. Jók, nekünk valók ezek a feladatok, mert szórakoztatóak és komolyan kell venni - figyelni kell rájuk. Egy csatakiáltást is kellett szerkesztenünk, ami így hangzik: „Az esőnapot nem mi hoztuk, a zivatart otthon hagytuk, ez évben is útra keltünk, biztos sokat felejtettünk!"

Fogarasi Béla

Tóth János, a baracsi Barátság nyugdíjasklub képviseletében hangsúlyozta:

- Bár úgy lehetne a leggyorsabban idejönni (mert akár át is lehetne kiabálni!), de most mégsem az erdőn keresztül jöttünk Baracsról Daruszentmiklósra, mert nem tudhattuk, hogy milyenek lesznek az útviszonyok. Tavaly a másodikak lettünk. A mai alkalommal az első nagy sikerünk egy Arany Jánosról készült puzzle kirakása volt. A feladatok? Olyan igazi nyugdíjasoknak valók voltak. Jól megmozgatta az agyat, mert voltak köztük furfangosak is. Szívesen jövünk, és ezért évek óta itt a helyünk. Szerencsére az itt elért eredményeink vállalhatók is voltak. Jó hangulata van ezeknek az olimpiáknak.

Hornok Gergely főrendező

Berg László a bográcsnál - Fogarasi Bálával közösen főztek finom székelykáposztát a résztvevők nagy megelégedésére

Fogarasi Béla, a házigazda daruszentmiklósiak csapatvezetője zárásként hozzátette az előzőekhez:

- Hogy mi lenne, ha véletlenül megnyernénk ezt a versenyt? Nagyon örülnénk neki, még, ha egy kis kiabálással is járna. Reméljük, hogy a legjobbak fognak az idén is a dobogóra állni! Mi sem tudtuk, hogy mik lesznek a feladatok, mert a bizottság, amely összeállította a mai programot, még előttünk is nagy titokban tartotta azokat. Erre számítottam, hogy ilyen sokan és jó hangulatban töltjük el együtt a mai napot. Ez a tizenhetedik ilyen rendezvényünk, és örömünkre nagyon kedvező a megítélése. Ma is közel százan jöttünk össze. A feladatom a csapatunk irányítása volt, és emellett az ebédet is mi főztük. Egy jó bogrács székelykáposztát készítettünk. Ehhez adunk még minden hozzávalót: innivalókat és egy kis pogácsát is.

A DOBOGÓ

Ritkán tapasztalható éles versenyben derült ki, hogy a résztvevők kiegyensúlyozott, jól felkészült mezőnyt alkottak. Az első helyen holtversenyt hirdetett a zsűri, hiszen azonos eredményt ért el a mezőfalvi Sárgarózsa nyugdíjasklub Illetve a Bicebócák nevű csapat is: 187 pontot. Az ezüstérem a dunaföldvári Őszi alkony nyugdíjasklubé 185, a bronz medál pedig a Baracs csapatáé lett, amit a 184,5 pontjuk hozott meg a számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!