Hírek

2015.01.06. 20:30

A szerb ortodoxok és a görög katolikusok ünnepeltek január 6-án

Dunaújváros-Rácalmás - Vízkereszt és karácsony: e két bensőséges, vallásos fogalom jegyében telt január 6-a.

Pekarek János

 

Kovács István görög katolikus parókus egyháza új dunaújvárosi kápolnájában beszél a Vízkeresztről, kételkedésről Fotó: Zsedrovits Enikő

A dunaújvárosi görög katolikus hívők új kápolnájában, a Temető utca 1-ben (amit talán jobb lenne a Magyar út felől számozni, jegyezte meg az összejövetel elején Kovács István görög katolikus parókus) vízkereszt napjáról, január 6-ról és a görög katolikus egyház történetéről rendeztek előadást.

Kovács István azt a költői kérdést tette fel beszéde elején, hogy vajon mi járhatott Jézus Krisztus fejében, amikor belépett a Jordán vizébe, hogy Keresztelő Szent János megkeresztelje?

- Szeretjük simán elképzelni ezt az aktust jegyezte meg a parókus. Mintha a Megváltó törések és megtorpanások nélkül szárnyalna az egekig! Holott szüksége volt a negyvennapos böjtre a sivatagban hite megerősödéséhez. Sok gondolkodás, vívódás, tépelődés árán jutott el addig, hogy taníthasson - mondta Kovács István.

Kovács István görög katolikus parókus a vízkeresztről beszél az új kápolnában
Fotó: Zsedrovits Enikő

Megjegyezte: nem mítosztalanítás talán arról tapogatózni, hogy Jézus Krisztus is tapogatózva kereste a maga útját. Kételkedve! A kételkedés az embernek olyan tulajdonsága, ami feljebb tudja emelni őt, jelentette ki a parókus.

Mindezt a hétköznapi ember szemszögéből is megpróbálta érzékeltetni az új görög katolikus kápolnában, amit a Temető utcai régi római katolikus plébánia hitoktató terméből alakítottak ki a helyi görög katolikus hívek, sok munkával, gyönyörűen, otthonosra. A mintegy négyszáz dunaújvárosi görög katolikus hívő közül közül mintegy ötvenen voltak jelen, több érdeklődővel együtt.

Dalibor Milenkovity lelkész tüzet gyújtott a megszentelt ágakból melegséggel várták a kis Jézust Fotó: zsedrovits enikő

Az ortodox hívők számára a Julianus naptár szerint január 6. a karácsony előestéje vagyis szenteste. Ebből az alkalomból misére gyűltek össze tegnap délután fél háromkor a rácalmási szerb templomban, ahol ahogyan a szerb nemzetiségűek mondják bádnyákot tartottak. A bádnyák kifejezés magyarul fiatal fácskát jelent, amely szimbóluma a szerb karácsonynak. A három királyok is magukkal vitték, hogy az ágaiból gyújtott tűz mellett melegedhessen meg születése után a kis Jézus.

Ennek a bibliai történetnek a szellemében ünnepelték a szentestét tegnap: összegyűltek a misére, amelynek a végén Dalibor Milenkovity lelkész megszentelte az ágacskákat, valamint annak kis hajtásait, amelyeket a hívőknek adományozott, hogy azt otthonukban őrizzék meg egész évben, bőséget és meleget hozzon a családnak. Az ágacskát pedig kivitte a templom elé, és tüzet rakott, hogy melegséggel várják a kis Jézust. A liturgia után a hívők hazatértek, készültek a családi ünnepre, a böjti szentestére, és ma kezdődő háromnapos karácsonyukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!